Hoppa till huvudinnehållet

Försvaret kan stoppa kommunens planer på bostadsområde

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Foto: Helena Landstedt/TT

Karlskoga kommun har planer på att exploatera området Frökenborg strax söder om Valåsens golfbana. Tanken är att sälja tomter för ett villakvarter. Men Försvarsmaktens nya regler för skjutfältet kan stätta stopp för planerna.

– I dagsläget utgår vi ifrån att det är stopp, säger Bosse Björk, samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun.

Samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun, Bosse Björk, säger att han är lika dåligt informerad som de flesta.

Han fick reda på att något var på gång redan under hösten 2021.

– Beslutet tog Försvarsmakten i januari och vi fick en information i slutet av mars. Vi skulle ha haft ett kompletterande möte med försvaret för att diskutera Karlskoga specifikt. Det mötet har inte kommit till än. Så nu sitter vi i en situation där vi inte ens själva vet riktigt vad det här exakt innebär.

Han håller med om att kommunen kanske skulle gå ut och flagga för att nu har det här hänt och att det kommer få en påverkan för alla som har fastigheter inom det här påverkansområdet.

– Men som sagt, vi vet inte riktigt vart gränserna går. Det är jäkligt tråkigt att det är så här. Vi är verkligen inte nöjda med att det är på det här viset.

Bygga bostadsområde

Kommunen har ett stort område vid Frökenborg, strax söder om golfbanan, där de planerar att anlägga ett större bostadsområde. Planer som med stor säkerhet läggs på is.

– Vi måste ha det här mötet. I dagsläget utgår vi ifrån att det är stopp. Vi kan inte tolka det på något annat sätt. Men vi har inte så mycket på fötterna att vi kan gå ut och säga att det är stopp, säger Bosse Björk.

Gustaf Florenius på Länsförsäkringar fastighetsförmedling anser också att informationen varit bristfällig. Han blev mycket förvånad när han fick informationen från en kund som de tidigare sålt en tomt till vid Våtsjön och som fått byggstopp.

– Det här kom som en blixt från klar himmel och jag fattar inte varför inget gått ut och informerat om planerna. Det här är så pass allvarligt så man tycker att när kommunen får det här till sig så ska de informera. För om du tittar på kartan så lite grovt räknat är det nästa halva kommunen som du inte får bygga på.

Informera invånarna

Han säger att rapporten kom i januari i år.

– Nummer ett. Försvarsmakten borde göra som alla andra och skicka ut ett pressmeddelande och berätta att så här ser det ut. Nummer två, då borde kommunen informera alla sin invånare. Jag blir så förvånad över hur det här har kommit upp utan att man hört om det någonstans.

Han tycker att det är oklara regler när det gäller detaljplaner.

– Om området är detaljplanerat och man bygger utifrån de reglerna. Men får man bygga ändå? Nu sitter kommunen och privatpersoner med tomter som de kan sälja för stora summor, tomter man inte får göra det man vill med, vem ansvarar för det? Försvaret kommer inte ersätta dem.

Det är många inblandade som drabbas av de nya reglerna för skjutfältet. Genrebild.
Det är många inblandade som drabbas av de nya reglerna för skjutfältet. Genrebild. Foto: Elin Gunnarsson

Gustaf Florenius säger att det finns flera oklarheter.

– En detaljplan har en genomförandetid på ett antal år och då gäller de regler som står. Efter det finns en viss flexibilitet. I det här fallet skulle en sådan flexibilitet kunna vara att försvaret säger att har ni inte byggt än så får ni inte bygga nu.

Hamnat i problem

Han berättar om en kund som han haft som hamnat i problem.

– Han köpte en sommarstuga genom oss förra året vid Våtsjön. Kommunen kontaktade honom och sa att han tydligen var tvungen att skicka in bygglovet till försvaret. Han gjorde så och sedan kontaktades han av kommunen igen där de sade att försvaret lämnat ett remissvar där de säger att de inte vill att han ska få bygga. Kommunen sa också då att de troligtvis inte kommer att bevilja bygglov med tanke på vad försvarsmakten sagt.

Gustaf Florenius berättar att det är många som köpt gamla sommarstugor kring Våtsjön där de planerar att bygga nytt.

– Nu kommer de inte att kunna bygga. Det viktiga nu är att någon drar det här vidare så vi får ett prejudikat.

Är det rikets intresse eller den enskildes intresse som är viktigast, undrar han.

– Hade inte min kund ringt mig och berättat så hade vi sålt ytterligare en tomt där. Vi slog stopp direkt. För området kring Våtsjön är ett område där man kan få Örebroare att flytta till vår kommun och samtidigt inte vara för långt att pendla till Örebro, säger Gustav Florenius som också väntar på mer information.

Försvaret stoppar nybyggnation - Flera har nekats bygglov

KT-Kuriren söker

Fler drabbade

Har du nekats bygglov på grund av Försvarsmaktens nya regler? Hör av dig till oss!

redaktion@kt-kuriren.se

Artikeltaggar

Bosse BjörkBrott & blåljusFörsvarsmaktenGustaf FloreniusKarlskogaVillingsbergVillingsbergs skjutfält

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.