Hoppa till huvudinnehållet

Åsa tipsar — så blir man självförsörjande

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Åsa menar att man ska odla det man tycker om och våga prova nya saker.
Åsa menar att man ska odla det man tycker om och våga prova nya saker. Foto: Julia Olsson

Att odla hemma är inga problem menar Åsa Bryngelsson, som har odlat egen mat så länge hon kan minnas och hoppas att fler människor tar till sig den kunskapen.

– I oroliga tider är det viktigt att värna om lokala producenter.

Åsa och hennes man Sören Bryngelsson bor i Stråbergsmyren i Karlskoga och har varit självförsörjande i drygt 30 år och menar att fler borde lära sig kunskapen bakom att odla egna grödor, speciellt med den världsbild vi lever med idag.

– Det är ju något speciellt med egenproducerad mat.

Hon berättar att om det skulle bli krigstider är det bra om vi värnar om den lokala produktionen och menar att det är det som krävs för att producenterna ska kunna fortsätta att producera.

Åsa och Sören Bryngelsson berättar om deras liv som självförsörjande.
Åsa och Sören Bryngelsson berättar om deras liv som självförsörjande. Foto: Julia Olsson

– Handlar man mer lokalt så finns den produktionen även kvar under kristider när man inte längre kan transportera mat från olika länder. Intresset för egenproducerad mat har minskat under åren, förr levde man på det man hade.

Lätt som en plätt

Åsa menar även att det inte krävs så mycket om man som privatperson vill börja odla egen mat. Den enda som krävs är en gräsplätt.

– Det är lätt att odla på gräsmattan. Då slipper man klippa gräset också, säger hon och skrattar.

Foto: Julia Olsson

Åsa berättar att hennes intresse för självförsörjning startade tidigt och livsstilen är något hon fått med sig sedan barnsben. Sedan träffade hon sin man Sören, som redan då var mjölkboende, och sedan dess har intresset för grödor växt ännu mer under åren och nu odlar de en lång lista på frukt, bär och grönsaker i sin trädgård.

– Det mesta vi äter kommer från vårt trädgårdsland, annars köper vi lokalproducerad mat.

Reko-ringen

Åsa och hennes man är också aktiva handlare i Reko-ringen, som fungerar som en direktlänk mellan lokala producenter och konsumenter, där man kan köpa och beställa lokalproducerade färskvaror.

Många av de råvaror som Åsa och hennes man har hemma används främst i privatbruk, men de har även en stor äppelodling, där de säljer äpplen till allt från privatpersoner och matgrossister.

– Vi fokuserar på hållbar odling och det är något vi tycker är väldigt roligt att syssla med.

Vad ska man tänka på om man vill bli mer självförsörjande?

– Odla det du tycker om. Vi odlar mycket zucchini och spenat, det blir det mycket av. Men är det inget man tycker om ska man inte odla det.

Hon berättar också att det är viktigt att tänka på hur man odlar för att slippa sjukdomar bland grödorna.

Mycket av det Åsa och Sören skördar under sommaren förvaras till vinterhalvåret.
Mycket av det Åsa och Sören skördar under sommaren förvaras till vinterhalvåret. Foto: Julia Olsson

– Det kallas för växelbruk och innebär att man inte ska odla samma gröda på samma ställe för många gånger.

Man ska även tänka på att inte gå på för stort till en början, menar Åsa.

– Odla lagom så att det inte blir för mycket på en gång.

Näringsrik jord är viktigt när man odlar.
Näringsrik jord är viktigt när man odlar. Foto: Julia Olsson

Näringsrik och bra jord är bra att ha för att se till att man har bra förutsättningar, menar Åsa som berättar att de använder sig av en speciell typ av gödsel till sitt trädgårdsland.

– Vi använder oss bland annat av vårt bajs och kiss för att berika jorden på näring. Tack vare vår mulltoa gör det enklare att få tillgång till naturligt gödsel.

KT-Kuriren söker

Fler självförsörjande

Odlar du också mycket hemma och siktar på att bli självförsörjande? Hör av dig till reporter Julia Olsson och berätta mer!

julia.olsson@kt-kuriren.se

Artikeltaggar

GrönsakerHållbarhetKarlskogaKlimatMiljöSamhälleVäxthus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.