Insändare: Ladda med el genom stan

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenter vill ha laddstationer utmed E18 genom Karlskoga.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vi identifierar ju oss i första hand som en innovativ Teknikstad , men även som en Motorstad, Musik/kultur och Idrottsstad. Hur identifieras vi av andra som till exempel bara reser igenom staden? Karlskoga identifieras ju som en stad med många trafikljus och en lång genomfart och tycker tyvärr att staden är unik på ett negativt sätt. Även om många vet vad vi kan så skapar genomfarten en viss irritation i vårt alltmer högpresterande samhälle, i stället för att se tillgångarna med vår vackra stad.

Vi tycker att man skall göra något välkomnande och innovativt av den genomfarten? Ja även klokt menar vi om man redan nu är på hugget och tillgodoser ett allt större behov av att våra fordon behöver laddas med el än att tankas med bensin och diesel.

Vårt förslag bygger på att skapa laddningsstationer i strategiska lägen längs vår genomfart så att människor passar på att ladda sin bil medan de ser sig omkring i Karlskoga. Detta kan skapa en ökad insikt om vad Karlskoga har att erbjuda i stället för att irritera sig på en lång genomfart. Ju tidigare vi har detta på plats desto bättre eftersom människan är ett vanedjur som gärna vill vara trygg med var man kan t ex ladda sin bil.

Nu i början när det inte är så stor bilpark än som laddar sina bilar så kan ju bilisterna erbjudas elen till en låg eller ingen kostnad och i utbyte få bilister som konsumerar och lär sig mer om vår stad för att på det sättet prata väl om Karlskoga som en generös och vacker stad. Även handeln kommer att kunna ha stor glädje av detta.

Det vore även bra om man kan få gratis/subventionerad laddning med hjälp av sponsorer som har direkt nytta av att man stannar upp en stund i Karlskoga. Karlskoga hade ju en bra strategi vid husbilarnas ställplatser där det var gratis först och på detta sätt fick ett stort genomslag bland Husbilsfolket som fick se vårt vackra Karlskoga och nu betalar 200 kr/dygn utan att efterfrågan förändrats. De pratar med stor sannolikhet gott om Karlskoga och passar på att konsumera innan de far vidare.

På 80 talet hade Karlskoga en slogan som löd ” Karlskoga laddad med trivsel” Nu kan vi ha en som lyder ”Karlskoga laddad med el” Det enda skillnaden är att ordet trivsel försvinner, men den ökar ju eftersom bilen nu är laddad och kanske även magen samt inköpen är gjorda för vidare färd.

Utmaningen blir naturligtvis att hitta bra platser och beräkna volym mm.

Manfred Barenfeld

Pär Rotelius

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.