Hoppa till huvudinnehållet

Tre katalysatorstölder samma natt

Publicerad:
Reporter Ylva Westerlund
Ylva Westerlund
ylva.westerlund@kt-kuriren.se
Katalysatorer som har till uppgift att rena avgaser från bensindrivna bilar, har blivit begärliga stöldobjekt på grund av att de innehåller ädemetallerna platina, pallkadium, guld och rodium. Priset på ädelmetaller har skjutit i höjden och stölderna har därmed ökat stort. År 2020 stals mer än 3000 katalysatorer. Genrebild.
Katalysatorer som har till uppgift att rena avgaser från bensindrivna bilar, har blivit begärliga stöldobjekt på grund av att de innehåller ädemetallerna platina, pallkadium, guld och rodium. Priset på ädelmetaller har skjutit i höjden och stölderna har därmed ökat stort. År 2020 stals mer än 3000 katalysatorer. Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Natten mellan den 1-2 maj stals tre katalysatorer från tre olika fordon i Karlskoga och Degerfors.

En katalysator stals från en Mitsubishi pickup på Gösta Berlings väg i Karlskoga. Samma natt stals även en katalysator från en Toyota Prius på Dahlgrensvägen.

På Backgatan i Degerfors stals en katalysator från ytterligare en Toyota Prius, som uppges vara värd 2 000 kronor.

Katalysatorstölder har kommit och gått i vågor de senaste åren, enligt polisen.

– Toyota är ju populära av någon anledning. Det handlar mycket om de metaller som finns i katalysatorn, att man kan göra pengar på att sälja den, säger Kalle Näsman vid polisen i Karlskoga.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDegerforsKarlskogaStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.