Hoppa till huvudinnehållet

Perssons långa väg tillbaka till VM: ”Har ångrat fel som hände”

Publicerad:
Mikael Persson är tillbaka i enduro-VM, där han kommer att köra för Husqvarna Factory Racing. Foto: Husqvarna Factory Racing

VM inleds på fredagen och Mikael Persson är, efter år av slit, tillbaka.

– Jag vill försöka vända på alla stenar för att bli så bra som möjligt nu, säger Karlskogastjärnan.

Persson skrev på sitt första fabrikskontrakt, som var med Yamaha, efter sitt guld i ungdoms-VM 2015.

2016 och 2017, senior-VM första året och JVM det andra, blev sedan inte lika framgångsrika. Parterna gick skilda vägar efter att tvåårskontraktet löpt ut.

Persson valde därefter att satsa mot JVM-guld i egen regi 2018, med ett eget team, men satsningen kom av sig när han i ledning vurpade och skadade handen under första deltävlingen.

Där och då, 2017, kände Persson att han inte fick rätt förutsättningar som fabriksförare.

Med några års distans kände han att han, 21–22 år gammal, inte var fullt mogen uppgifterna han ställdes inför under Yamahaåren.

Att han, med facit i hand, kunde ha anpassat sig bättre.

– Jag har ångrat fel som hände och missade möjligheter när jag har kört hemma de senaste åren.

Nya vardagslivet

Persson började borra brunnar för att finansiera sin enduro efter Yamahaåren och tog, efter tidigare nationella framgångar, ytterligare ett steg 2021.

I september åkte han till Six Days, lag-VM, för att försöka övertyga endurovärlden om ett nytt VM-kontrakt och han lyckades.

Karlskogaföraren blev individuell trea i konkurrens med de bästa och är tillbaka när VM inleds på fredagen.

– Det betyder ju jättemycket. Det är skitkul att ha fått som en andra chans. Jag vill göra om och göra rätt, lite grann. Jag vill verkligen ta till vara på den här chansen och utnyttja den maximalt.

”Hållit till i Sydeuropa”

Persson har tidigare berättat att han jobbade runt 70–80 procent förra året och att han själv bekostade 70 procent av sin SM-baserade säsong.

Nu har han åter enduro som jobb.

– Vi bor kvar i Karlskoga, men jag har varit borta mycket sedan nyår. Jag har hållit till i Sydeuropa, i Italien och Spanien, för att förbereda mig så bra som möjligt. Teamet har sin bas i Italien, strax utanför Milano. Jag har alltid möjlighet att åka bort till dom. Allt man gör nu är för att utvecklas och bli bättre på hojen.

Saknar du brunnsborrningen?

– Jag kan inte säga att jag saknar att jobba på så sätt, men självklart... Just den sociala sidan, att gå till ett jobb... Det är mer ensamt nu eller vad man ska säga, även om jag inte alltid tränar själv. På så sätt saknar jag det absolut. Det vore fint om chefen håller platsen inför framtiden.

”Ingen megalön”

Persson berättar att lönen är jämförbar med ett vanligt jobb, men att chansen till prestationsbonusar finns.

– Det är ett så pass stort företag. Dom betalar ingen megalön första året, till någon dom inte vet presterar. Jag tycker dom har varit schyssta som har gett mig en lön som dom vet att jag överlever på. Som jag kan träna på heltid på.

– Den stora skillnaden är att jag inte behöver betala något själv för att utöva min sport. Då behöver man inte så mycket pengar. Det är bra allting, jag kan inte klaga på det här livet.

Husqvarna Factory Racing gör också VM-comeback i helgen och Persson är teamets ende förare i serien.

Företaget bakom teamet, Husqvarna Motorcycles, ägs av österrikiska KTM sedan 2013.

Persson har kört just KTM sedan 2018.

– Nu kan man nästan kalla det, inofficiellt, att jag kör en vit KTM (Husqvarna) i stället för en orange KTM. Det är samma hoj och samma företag. Det var där jag helst ville köra, om jag skulle få en chans. Allt gick i lås liksom. Det är skitcoolt, vilken möjlighet och att just jag fick den.

Mikael Persson ”in action”.
Mikael Persson ”in action”. Foto: Husqvarna Factory Racing

Britten Brad Freeman och spanjoren Josep Garcia slutade etta respektive tvåa i enduro-VM 2021 och kör även i år.

Persson pressade Freeman i JVM-toppen innan han skadade sig 2017 och vann UVM-guld med Garcia som tvåa 2015.

– Det hade varit ascoolt om jag kom upp till deras nivå igen, men det var ganska många år sedan jag körde hoj på heltid. Jag har nog några år kvar innan jag är i nacken på dom. Det är inte bara att komma tillbaka dit, men kommer jag bara in i det har jag nog de flesta nycklarna för att ta mig tillbaka till toppen. Det är just att kunna använda dom.

Målsättningarna

Garcia kör i E2-klassen. Freeman och Persson kör i E3, den ”tyngsta” klassen.

Helgens premiär, den första av sju VM-helger, avgörs i Lalin i nordvästra Spanien.

– Jag tycker att det enklaste är att sätta upp mål i min egen klass. Där känner jag att jag skulle vilja vara på pallen.

– I totalen, enduro GP, är det svårare att veta. Det blir enklare efter första helgen, det är svårt att veta var man står inför. Men skulle jag vara topp tio där – då skulle jag nog vara nöjd.

Den största målsättningen är dock uppenbar.

Mikael Persson har borrat brunnar och flängt över Sverige. Nu är han tillbaka i VM på ett ettårskontrakt – ett kontrakt han vill ska förlängas.

– Det är bara prestera om man vill vara kvar.

Brunnsborraren visade världsklass i lag-VM

Mikael Persson

Ålder: 27.

Bor: Karlskoga.

Klubb: Karlskoga enduroklubb.

Team: Husqvarna Factory Racing.

Urval av meriter: UVM-guld (2015), SM-guld (2018, 2019 och 2021), Vinnare av Gotland Grand National (2021, 2022), Vinnare av Novemberkåsan (2021), individuell trea i lag-VM (2021).

Artikeltaggar

EnduroKarlskoga EnduroklubbMicke PerssonMotorsport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.