Hoppa till huvudinnehållet

Blåser upp till strid om budgetramar i Degerfors

Publicerad:
Endast Vänsterpartiet ställde sig bakom föreslagen budgetram för kommunstyrelsen. Nu ska alla nämnder lämna synpunkter på de ramar de föreslagits.
Endast Vänsterpartiet ställde sig bakom föreslagen budgetram för kommunstyrelsen. Nu ska alla nämnder lämna synpunkter på de ramar de föreslagits. Foto: Anna-Stina Tallmyren / Martina Holmberg TT

Förslag till preliminära budgetramar för de kommunala nämnderna i Degerfors ligger ute nu. Förslaget som gäller kommunstyrelsen har redan beretts, men endast de styrande ställde sig bakom.

Vänsterpartiet ställde sig bakom förslaget till budgetramar för kommunstyrelsen 2023, men oppositionen reserverade sig till förmån för egna budgetförslag, som de kommer med senare.

Jämfört med ingående budgetram hamnar kommunstyrelsens driftsbudgetram på 75,6 miljoner kronor, vilket är en ökning med 5,2 miljoner.

Ekonomichef Per Nordin säger att förändringen främst gäller fritidsbanken och bredbandsutbyggnaden.

Sparbeting

Sparbeting är i förslaget utlagt på alla nämnder, utom bygg- och miljönämnden. Kommunstyrelsen har ett sparbeting på knappa halvmiljonen kronor, servicenämnden ska spara 157 000 kronor, kultur- och utbildningsnämnden 1,3 miljoner kronor samt 372 000 kronor på gymnasiet och slutligen socialnämnden nästan 1,7 miljoner kronor utöver sparkravet på 4,1 miljoner kronor för budgetåren 2022-24.

Föreslagna investeringar uppgår till 102,6 miljoner kronor och största posten beslutades redan i fullmäktige förra året, nämligen läktarbygge på Stora Valla på 25 miljoner kronor.

Budget i höst

– Då vi tog förslaget i kommunstyrelsens arbetsutskott ekonomi var inga partier emot det. Genom att budgetramarna antas underlättar det ute i förvaltningarna, då vet de vad man har. Alla nämnder kan nu reagera på förslagen som som tas upp i kommunstyrelsen 31 maj och beslutas i fullmäktige i juni, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V).

– Eftersom det är valår ska budgeten tas på hösten, med den nya ledningen, säger Mylly.

Annars tas budgeten numera i juni, för att förenkla för nämnderna att få internbudget klar till januari.

Reservationer

Moderaterna, som reserverade sig till förmån för eget budgetförslag, hade önskat mer dialog kring budgetramarna i arbetsutskottet och enligt Anna Nordqvist är man för kontinuerlig effektivisering, men säger redan nu att de är emot ett generellt spar som innebär ytterligare spar på kultur- och utbildningsförvaltningen. De ser också en osäkerhetsfaktor i föreslagen löneuppräkning.

Även Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget budgetförslag.

Artikeltaggar

Anna NordqvistAnneli MyllyBudgetarDegerforsPer NordinPolitik

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.