Hoppa till huvudinnehållet

Bats juniorer drömmer om SM-guld – framtidens A-lagsspelare

Publicerad:
Coacherna Olle Öijen och P-A Blad tillsammans med juniorernas lagkapten Alex Broddesson inför den stundande elitseriesäsongen.
Coacherna Olle Öijen och P-A Blad tillsammans med juniorernas lagkapten Alex Broddesson inför den stundande elitseriesäsongen. Foto: Tomas Nilsson

Förra säsongen tog Karlskoga Bats brons i junior-SM. I år finns drömmar om första guldet sedan 2005.

– Vi har högt ställda förväntningar. Vår ambition är en finalplats, säger coachen Olle Öijen.

Det blir en bra värdemätare redan på söndag när elitserien inleds för juniorerna med två hemmamatcher mot Sundbyberg.

– Det kan vara vår svåraste konkurrent. Jag tror även att Rättvik och Stockholm kommer att vara riktigt bra, säger Öijen.

Fostra A-lagsspelare

Den viktigaste uppgiften sportsligt sett för ett juniorlag är inte i första hand egna resultatmässiga framgångar, även om det förstås är det som just nu är en viktig drivkraft för ungdomarna. Det är i stället att fostra spelare som på sikt kan vara redo att gå in i seniorlaget och bli tillgångar där.

I juniorernas elitserie ingår samtliga klubbar som har lag i seniorernas elitserie. Alltså: Leksand, Rättvik, Skellefteå, Sundsvall, Karlskoga, Sölvesborg, Stockholm och Sundbyberg.

– Och även Göteborg, informerar Öijen.

God återväxt

I juniorernas elitserie är det tillåtet att använda spelare som är födda 2003 eller senare.

– Vi kommer att "stötta upp” med så pass unga killar som -07:or. De är mycket väldrillade och duktiga tekniskt sett. Fysiskt kan det förstås vara stor skillnad när det som mest är fyra år emellan, säger Öijen.

Bats har bakom juniorerna ett flertal starka kullar så återväxten verkar fortsatt stark inom klubben.

– Det ser väldigt ljust ut, konstaterar Öijen.

Tränar med seniorerna

Vid tre tillfällen varje vecka tränar juniorerna gemensamt med seniorlaget.

– Vi har ambitiösa spelare så de tränar även en hel del på egen hand, berättar Öijen.

Öijen coachar laget tillsammans med P-A Blad.

Lagkaptenen...

När det gäller hur lagkaptenen utsågs uttalar sig Blad så här:

– Vi lät spelarna rösta om det. Det blev ett unisont svar: alla ville ha Alex Broddesson. Det handlar om en spelare som kom igång tidigt med baseboll och som tränat länge. Han är en ledargestalt som tar stort ansvar och visar vägen för sina lagkompisar genom vad han gör själv.

...delar optimismen

För Broddesson, som redan fått chansen i seniorlaget, är det sista säsongen som junior.

– Jag tror att det finns möjlighet att det går riktigt bra för vår del. Som jag ser det är det inte minst slagningen som vi utvecklat jämfört med förra säsongen. Vi har tränat hårt och målmedvetet på det under hela vintern vilket borde ge resultat nu.

Olle Öijen får sista ordet innan en av de finslipande träningarna ska dra igång:

– Alla som vill se framtidens Bats-stjärnor rekommenderar jag att komma upp hit till oss på Karlskoga IP vid lunchtid på söndagen. Det finns alla förutsättningar för två välspelade och spännande matcher.

Artikeltaggar

Alex BroddessonBasebollKarlskogaKarlskoga BatsKarlskoga IPOlle ÖijenP-A Blad

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.