Hoppa till huvudinnehållet

Länsjournalister prisar kollega i krigets Ukraina

Publicerad:
Nataliya Gumenyuk .
Nataliya Gumenyuk .

Nataliya Gumenyuk, en ukrainsk journalist som studerat på Örebro universitet får årets Pen2pen-stipendium, Örebro läns pressklubbs internationella stipendium, för sin rapportering från det pågående kriget i Ukraina till flera internationella medier.

Motiveringen till utmärkelsen lyder: ”För sitt okuvliga journalistiska arbete att skildra oroshärdar i världen och stå bakom det fria ordet i områden som drabbas av krig, får Nataliya Gumenyuk Pen2Pen-utmärkelsen.

Våren 2022 gäller det hennes eget land. Hon skildrar i sina reportage människor vars liv slagits sönder och förmedlar krigets fasor till världen utanför, utifrån sina unika kunskaper och insikter om Ukraina.

Nataliya Gumenyuk får 2022 års utmärkelse också för sitt arbete att utveckla journalistiken. Hon var med och startade en digital tv-kanal under Euromajdan, i ett land som då hade tv-nyheter en gång om dagen, och hon driver nu ett tvärvetenskapligt projekt mellan journalister och sociologer.”

Priset, som omfattar 20 000 kronor, offentliggjordes på onsdagskvällen i samband med årsmötet för Örebro läns pressklubb.

Bland tidningarna hennes texter från kriget i Ukraina publiceras i nämns The Guardian, Washington Post, Rolling Stone och The Atlantic. Nataliya Gumenyuk tog en masterexamen i ”Global journalism” på Örebro universitet 2006 och har även skrivit böcker om den arabiska våren och Krim efter den ryska ockupationen.

Klicka här för att se en intervju med Nataliya Gumenyuk i samband med utmärkelsen.

Artikeltaggar

JournalistikMedierNyheterÖrebroUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.