Polisen får bakläxa för sitt nej till Paludan

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Rasmus Paludan var på plats i Stockholm på 1 maj. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Det var fel av polisen att stoppa högerextremisten Rasmus Paludan från att manifestera i Borås den 29 april, anser förvaltningsrätten.
Däremot får polisen rätt för att ha sagt nej till sammankomster i Göteborgsförorterna Hjällbo och Angered i februari.

Rasmus Paludan har den senaste tiden sökt tillstånd om att manifestera på ett stort antal platser i Sverige. Under påskhelgen blev det upplopp på flera orter till följd av hans planerade koranbränningar.

Även inför valborgshelgen hade Paludan sökt tillstånd på flera orter, men fick nej bland annat för en planerat manifestation i Borås den 29 april.

Polisen avslog hans ansökan med hänvisning till bland annat en hot- och riskbedömning som gjorts. Enligt förvaltningsrätten var polisens skäl att avslå Paludans ansökan dock inte tillräckliga.

"De omständigheter som Polismyndigheten har anfört för dess beslut är visserligen allvarliga, men utgör enligt förvaltningsrätten inte sådana exceptionella förhållanden som innebär att det förelåg skäl för att helt vägra det sökta tillståndet på denna grund", skriver rätten i ett pressmeddelande.

"Yttersta undantagsfall"

I domen skriver rätten att grundlagens möjligheter att begränsa allmänna sammankomster handlar om när deltagarna i sammankomsten stör ordningen, inte när utomstående gör det.

Det bör därför bara "i yttersta undantagsfall" vara möjligt att stoppa en allmän sammankomst för att det kan förväntas bli oroligheter.

– Det kommer bli svårt för polisen att neka tillstånd i en hel stad. Resultatet är att polisen gjorde fel och jag är nöjd att de kommer fram till detta, säger Rasmus Paludan till TV4 efter beskedet.

När det gäller två tidigare ansökningar, i Hjällbo centrum och på Angereds torg den 26 februari, ger domstolen dock polisen rätt. Polisens avslag motiverades med att de båda platserna som Paludan ansökt om var olämpliga, vilket förvaltningsrätten inte ifrågasätter.

Poliser skadade

Paludan hade den gångna helgen ansökt om manifestationer i bland annat Uppsala och Stockholm. Han fick avslag i båda städerna, men var ändå på plats i söndags.

Två personer greps i samband med att han försökte bränna en koran utanför moskén i Uppsala, däremot gick det enligt polisen lugnt till i Stockholm.

Efter påskhelgens våldsamma upplopp, i bland annat Linköping, Norrköping, Örebro och Malmö, har hittills närmare 90 personer misstänkts för olika brott.

Över hundra poliser skadades när flera hundra personer gick till angrepp med bland annat stenkastning. På flera håll brändes polisfordon, liksom bilar och annan privat egendom.

Tre personer skadades när polisen avlossade varningsskott.

Jens Bornemann / TT

Fakta

Detta har hänt

Påskupploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande "valturné" i Sverige ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller aviserade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Över hundra poliser skadades i samband med upploppen.

Fram till i måndags hade polisen identifierat 130 personer efter påskhelgens upplopp. 87 misstänks för brott och 10 av dessa har frihetsberövats. Enligt polisen är fler gripanden att vänta.

Bland annat misstänks två personer för dråpförsök, medan andra misstänks för bland annat blåljussabotage och våldsamt upplopp.

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.