Hoppa till huvudinnehållet

IFK Göteborg siktar på att ta en dubbelseger

Publicerad:
Max Peter Bejmer på en bild från när han under påskhelgen vann Letälvsträffen. Foto: Tomas Nilsson

Efter två år med inställda tävlingar är nu Sveriges klassiska budkavle tillbaka. I helgen avgörs Tiomila i Ånnaboda – mellan Karlskoga och Örebro.

Tre klubbar i Tiomilas historia har vunnit både dam- och herrtävlingen samma år.

IFK Göteborg, som vann senast med Max Peter Bejmer som slutman, får i år räknas som storfavorit på både dam- och herrsidan, och har chans att bli fjärde klubb att ta hem vinsten i båda klasserna.

För klubbens herrar skulle det i så fall innebära fjärde raka segern och för damerna den första.

Startade projekt

– Vår ambition i väldigt många år har varit att ha en lika stark dam- som herrtrupp och slåss om segern i båda klasserna. Vi har ju varit nära med damlaget men inte nått hela vägen. Inför 2020 startade vi ett projekt med damerna för att ta det där sista steget och få stå överst, säger Fredrik Löwegren från IFK Göteborgs elitkommitté i ett pressmeddelande från orienteringsförbundet.

Terrängen som väntar är både fysiskt och tekniskt krävande.

Utmanare

Andra klubbar som även får räknas som favoriter på damsidan är finländska Tampereen Pyrintö, vars damer vann 2019, Rastikarhut, Stora Tuna med storstjärnan Tove Alexandersson, Kåre och Tisaren.

På herrsidan jagar Linné sin första seger. Även här är Stora Tuna att räkna med, liksom Ravinen. Finländska Koovee var tvåa 2019.

Fler starka lag är till exempel Tamperen Pyrintö och Helsingin Suunnistajat från Finland samt norska Tyrving.

Edvard – yngst i herrlaget i Tiomila: "Det ska bli otroligt mäktigt”Alla lokala löpare i Tiomila – eget herrlag i OK Djerf igen efter många år

Artikeltaggar

OrienteringTiomila

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.