Hoppa till huvudinnehållet

Lade sista handen vid konstutställning med 120 elever

Publicerad:
Närmast i bild syns de båda bildlärarna Sanna Andersson och Susanna Karlsson som hänger upp en schäfer-skulptur, med kultursekreterare Sandra Seppänen i bakgrunden. Foto: Love Tallmyren

För första gången sedan innan pandemin slog till så anordnar Karlskoga Kulturskola en utställning där man uppvisar vad eleverna åstadkommit under året som gått. Ett av de många temana fokuserar på ”återbruk”.

Från och med lördag är det en salig blandning verk från 120 elever på Karlskoga Kulturskola som figurerar konsthallen i samma ort. Enligt Sanna Andersson, en av bildlärarna på skolan, är åldersspannet bland konstnärerna brett.

– På den här utställningen är det elever i åldrarna mellan sex och 19 år som medverkar så temana och motiven är väldigt blandat, berättar hon och inflikas av kollegan Susanna Karlsson:

– Vi har jobbat ganska mycket med ”återbruk”, där de till exempel fått måla och göra om gamla stolar och även gjort djurskulpturer av PET-flaskor, säger hon.

Mångfaldiga material

Enligt bildlärarna ges de äldre eleverna chansen att i större utsträckning fritt välja vad de jobbar med. Till vänster i bild syns ett verk av Kajsa som för närvarande läser sitt andra år på gymnasiet.
Enligt bildlärarna ges de äldre eleverna chansen att i större utsträckning fritt välja vad de jobbar med. Till vänster i bild syns ett verk av Kajsa som för närvarande läser sitt andra år på gymnasiet. Foto: Love Tallmyren

Väl inne i konsthallen är väggarna och golven fullsmockade med tavlor, målningar och skulpturer där eleverna bland annat använt sig av trasig keramik, lera, äggkartonger, kaffe och ull. Andersson menar att de valt att inkludera samtliga konstverk inom de olika temana som visas upp.

– Vi kan inte välja att inte ha med något, det är kul att visa upp att vi jobbar med väldigt mycket olika stilar och material, säger Andersson som också uppger att cirka åtta av tio elever är tjejer.

Viktig funktion

– De som spelar instrument på kulturskolan får ju visa vad de jobbat med genom konserter, det här blir istället våra elevers avslutning. Vi behöver ha vår konsthall så att eleverna får komma hit och se att det går att ställa ut sin konst och få känna på hur det är att vara konstnär, förklarar Karlsson.

Enligt Andersson är variationen något centralt för utställningen.
Enligt Andersson är variationen något centralt för utställningen. Foto: Love Tallmyren

Förutom hundar, katter och ekorrar så ställs också en skulptur ut föreställande Karlbergsskolan, något som leder Andersson till kommentaren:

– Det som är så bra med det här är ju att det är elever från flera skolor i kommunen som får träffas och umgås. Det tror jag är viktigt för att breddas som person, säger hon.

På plats vid upphängningen finns också kommunens kultursekreterare Sanna Seppänen, som uppger att hon varmt emotser kommande vernissage.

– Folk som kommer hit brukar bli jätteglada, både eleverna men också deras familjer, släkt och andra. Jag tror det är viktigt för barnen och kommunen att vi har en så fin konsthall, säger Seppänen avslutningsvis.

På utställningen visas målningar som skapats med hjälp av bland annat akvarell, olja, lera och kaffe.
På utställningen visas målningar som skapats med hjälp av bland annat akvarell, olja, lera och kaffe. Foto: Love Tallmyren
Pantflaskor som gjorts om till skulpturer fanns det gott om.
Pantflaskor som gjorts om till skulpturer fanns det gott om. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kulturskolaKonstSanna SeppänenSkola och utbildningUtställningarVernissager

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.