Hoppa till huvudinnehållet

Rekordartat första kvartal för Moelven

Publicerad:
Moelven Valåsen i Karlskoga.
Moelven Valåsen i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

Den internationella marknadssituationen för trävaror har bidragit till att årets första kvartal är det starkaste någonsin för Moelven.

Moelven omsatte 3945 miljoner NOK första kvartalet 2022, en ökning med 763 miljoner NOK jämfört med samma period 2021. Rörelseresultatet för årets tre första månader är 732 miljoner NOK, en ökning från resultatet för samma period förra året, som var 290 miljoner NOK.

”Efterfrågan och prisbilden både hemma och utomlands styrs av den internationella marknaden för trävaror. Efterfrågan var mycket stark internationellt under vintern, och kriget i Ukraina har lett till ytterligare obalans på marknaden. Tappet av stora mängder ryskt timmer på grund av sanktionerna gör att marknaden nu måste leta efter dessa varor någon annanstans, och detta påverkar balansen på marknaden”, säger koncernchef Morten Kristiansen på Moelven Industrier ASA i ett pressmeddelande.

Moelven-koncernen har tagit starkt avstånd från den ryska invasionen av Ukraina och har stoppat all handel med Ryssland och Vitryssland. Moelven har bara haft ett fåtal produkter och leveranser från dessa länder.

Årets första månader är det starkaste första kvartal som Moelven någonsin har levererat. Koncernchefen är dock avvaktande vad gäller resten av året.

”Vi har gått direkt från pandemi till ett oroligt världsläge med krig i Europa, och därför är det svårt att definiera en normalsituation. Det gör det svårt att säga något definitivt om den kommande tiden”, säger Kristiansen.

Artikeltaggar

MoelvenNäringslivNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.