Dubbla Natobesked i Finland på torsdag

Publicerad:
Finlands statsminister Sanna Marin väntas lämna besked om Natomedlemskap på torsdag. Arkivbild. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Finlands statsminister Sanna Marin kommer att ge besked om sin syn på ett Natomedlemskap redan den 12 maj. Det uppger tidningen Ilta-Sanomat.

Tidigare har sagts att hon ska ge sitt Nato-besked senast den 14 maj, när Socialdemokraterna i Finland har extra partifullmäktige.

Enligt Ilta-Sanomas källor kommer beskedet dock att lämnas samma dag som president Niinistö lämnar sitt besked. Var och när detta kommer att ske är inte bestämt ännu men sannolikt lämnar Marin beskedet det strax efter presidentens uttalande, skriver Ilta-Sanomat.

Enligt Finlands europaminister Tytti Tuppurainen är det "högst sannolikt" att man kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

– Ryssland har anfallit Ukraina. Det är vår nya verklighet och det är hög tid för ett Nato-medlemskap, säger hon i en intervju i tisdagens Helsingin Sanomat.

Vivvi Alström / TT

Nato öppnar dörrar för försvarsindustrinS Natobeslut kommer på söndagSikte på samtidig svensk-finsk Natoansökan

Artikeltaggar

FinlandInrikes/utrikesNatoPolitikSamhälleSanna MarinSocialdemokraternaUkrainakriget

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare