Anna Lundqvist: Glöm inte bort högläsningen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Bibliotekarien Anna Lundqvist.
Foto: Tord Saxin
Min mamma gläntade försiktigt på dörren till min barnkammare, undrandes varför pappa aldrig kom tillbaka från läggningen.

Synen som mötte fick henne att fnissa till. Ett barn som sov djupt och vid hennes sida en man som koncentrerat läste i boken om Kulla Gulla.

Det var extra spännande just nu, dramatiskt. Pappa var helt enkelt tvungen att ta reda på hur det skulle gå.

– Jag kommer snart! meddelade han och läste vidare.

Jag kom att tänka på denna historia när jag under en utbildning blev ombedd att fundera över läsande förebilder. Jag insåg att jag underskattat mina föräldrars betydelse för att just jag blev en storläsare.

Det vi läst i kvällsböckerna, när jag var liten kunde dyka upp i ett samtal eller skämt på bilutflykten eller släktkalaset. Innehållet var något vi spann vidare på och roades av.

Jag minns att det var dyrbara stunder att få ha en förälder helt för sig själv, en älskad röst och berättelser som man alltid ville ha lite mer av än vad man fick.

Sen kom frustrationen över frökens långsamma tempo när jag till sist skulle bli en läsare själv. En bokstav i veckan, det skulle ta för lång tid. Lästräningsboken fick skaffas på egen hand på biblioteket för att sen kunna gå vidare med sånt jag ville läsa. Snart bar jag hem kassar med böcker från biblioteken.

Allt jag vann på storläsaråren under uppväxten har jag länge haft klart för mig. Försprånget i skolan, livslusten och nyfikenheten på världen som fick mig att ge mig ut på äventyr. Språket som varit ett viktigt vapen i tillvarons kamp, hjälpt mig att överklaga orättvisa beslut och söka drömjobb.

Men det viktigaste jag fick var inte allt detta, inte ens läsningen och litteraturen, utan det viktigaste fanns redan i stunden som böckerna lästes. Jag skulle som liten ha offrat varje disneyfilm för detta om jag måste välja. Min pappa och mamma som med mig delade stunden och berättelser om världen, deras närhet, deras engagemang och deras kärlek både till mig och historierna.

Det är den viktiga roll som alla vuxna runt barn kan fylla. För att få barnet att intressera sig för böcker behövs inte mutor och föreläsningar. Stunden du delar med barnet är det som ger mersmak. Din röst och din närvaro är det som ger skillnad. Mycket kan vinnas på en liten återkommande lässtund tillsammans. Är barnet ovant kan det handla om några minuter av pek, lek och roliga ljud till en början.

I dagens medieflöde glöms högläsning ibland bort och det är mycket synd då det kan vara en sån skatt i tillvaron och har en så bevisat stor effekt på barnens språkutveckling.

Fantastiska böcker hittar du hos oss på Karlskoga bibliotek. Under åren bygger vi också upp ett stort kunnande och kan leda dig till guldkornen! En nyhet är att det sedan en tid också går att beställa en kasse med böcker för barn och unga som packas för att passa tycke och smak och som kan hämtas upp i förbifarten. Kanske innehåller just din kasse en bok som det inte går att släppa.

Anna Lundqvist, bibliotekarie på Karlskoga bibliotek

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.