Susanne Sjöstedt: Cecilia Hagen borde hålla truten

Ledare
PUBLICERAD:
En ”nippertippa” är vad Expressenkolumnisten Hagen kallar KD-ledaren Ebba Busch i en text förra veckan. En text som sen inte innehåller ett enda exempel på vad Busch gjort eller sagt som förtjänar det nedlåtande epitetet.

Nippertippa. ”En ung kvinna som ansågs inbilsk, näsvis och lite högfärdig kunde få det omdömet av omvärlden”, förklarar Hagen det daterade ordet som numer bara används av den som vill tillämpa härskartekniker.

”Ebba Busch får det av mig och jag riktigt hör hur hon vrålar ’skitkäring’ till svar. Ytterst nippertippigt”, skriver Hagen.

Nu tror jag inte att Ebba Busch skulle sänka sig till att vråla skitkärring till Cecilia Hagen. Så jag gör det istället. Skitkärring!

Jag är dessutom mer än ett decennium äldre än Busch, så Hagen kan i alla fall inte kontra med ”nippertippa”. Vad hon än väljer i stället har jag – och andra kvinnliga debattörer – garanterat hört förut.

För så är det ju alltid. Kvinnliga debattörer meddelas av sina kritiker att de inte bara tycker och argumenterar fel. Vi är fula eller feta eller bimbos eller näsvisa också. Fråga precis vilken kvinna i offentligheten som helst och de kommer att berätta exakt samma historier.

Kanske minns du när Aftonbladetkolumnisten Kerstin Weigl för några år sedan plockade ner det då nyvalda MP-språkröret Isabella Lövin genom att i en hel krönika kritisera hennes skrynkliga kavaj, fula halsband, okammade hår och blanka ansikte under ett framträdande och hur allt detta innebar att Lövin saknade pondus och inte utstrålade makt.

Ja, Weigl kunde inte ens koncentrera sig på de viktiga politiska frågorna Lövin pratade om under framträdandet eftersom utseendet störde henne så.

”Varför slet inte någon fram en hårborste åt ministern före sändning? Och ett läppstift och ett bra mineralpuder.”

Åh alla dessa kvinnor som är jobbigt näsvisa, som tycker en massa saker i offentligheten utan att sminka sig, som inte anstränger sig för att göra sig mer tilltalande och feminint medhårsstrykande först!

Nej, jag skulle väl inte bjuda Ebba Busch på fest. Vi verkar inte ha så mycket gemensamt och verkar inte bottna i liknande värderingar.

Jag är livrädd för att delar av hennes politik verkligen skulle genomföras i Sverige – och livrädd för hennes ansträngningar att normalisera ett KD-samarbete med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. De ständiga och utstuderande provokationerna för att få genomslag i medierna gör mig till på köpet alldeles utmattad.

Så ni lär få se kritik mot Ebba Busch och KD fler gånger från mig. De kommer nämligen fortsätta göra korkade utspel och föreslå dum politik och därför bemötas hårt och vasst.

Men börjar ledarsidan, som en skitkärring, använda uppenbart förminskande begrepp för att beskriva henne … ja då får ni komma och slå den här ledaren i skallen på undertecknad!

Susanne Sjöstedt