Hoppa till huvudinnehållet

En filmstjärna på fyra hjul

Publicerad:
Aston Martin DB5 är den mest kända Bond-bilen. Här med Daniel Craig som James Bond i "Skyfall" (2012). Foto: Francois Duhamel/Columbia Pictures

På vita duken agerar den ofta statist men har ibland stor betydelse - och kan till och med spela huvudrollen. Bilen har sin givna plats i filmer och tv-serier.

Låt oss ta en titt på den fyrhjuliga filmstjärnan.

Motorerna vrålar och däcken skriker. Det går otäckt snabbt och den ena bilen ligger hack i häl på den andra. De kränger, sladdar och krockar nästan med andra trafikanter. Spänningen är olidlig.

–  Biljakter är nog det som är mest förknippat med fordonets roll i filmen. Jag tänker på klassiker som ”Bullitt” och ”Nu blåser vi snuten”. Och svenska ”Mannen från Mallorca”, där en Volvo 240 och en 140 hårdkörs i trängseln på en trafikled, säger Mats Johnson, filmkritiker på tidningen Göteborgs-Posten.

Liksom de tidigare filmerna i serien innehåller ”Mad Max: Fury road” från 2015 massor av spektakulära fordon.
Liksom de tidigare filmerna i serien innehåller ”Mad Max: Fury road” från 2015 massor av spektakulära fordon. Foto: Jasin Boland/Warner Bros

Det finns mängder av fler exempel, såsom ”The French connection”, ”Jakten mot nollpunkten” och ”Mad Max”-filmerna. I dag innehåller nästan varenda actionfilm en rafflande biljakt.

Dramatik på fyra hjul står förstås även James Bond för. För vad vore den välkände agenten utan alla sina finessrika ekipage? Hans legendariska Aston Martin DB5 var utrustad med bland annat maskingevär, radar, skottsäker sköld och katapultstol, medan den låga och kantiga Lotus Esprit S1 blixtsnabbt kunde förvandlas till en ubåt.

–  James Bond kör ofta snabba och lyxiga hi-tech-bilar. Tvärtemot tv-deckaren Frank Columbo, som hade en risig gammal Peugeot 403. I båda fallen går bilarna hand i hand med rollfigurerna, speglar och förstärker deras personligheter, säger Mats Johnson.

Det kan man lugnt säga även om Batmans futuristiska åkdon och Ghostbusters gigantiska ombyggda Cadillac från 1959.

I 'Ghostbusters' åker gänget runt i en specialbyggd bil. Bilden är från filmen från 2016.s
I "Ghostbusters" åker gänget runt i en specialbyggd bil. Bilden är från filmen från 2016.s Foto: Hopper Stone/Columbia Pictures

När bilar dyker upp i filmer och tv-serier handlar det förstås ofta om produktplacering – en form av marknadsföring där biltillverkare – och andra aktörer – betalar för att deras produkter ska synas. Målet är att de ska finnas med naturligt, som av en tillfällighet, under precis lagom många sekunder.

Men ibland spelar bilen huvudrollen. Utan DeLorean DMC-12 hade knappast ”Tillbaka till framtiden” kommit till. Och i filmerna om Herbie är det folkabubblan som är stjärnan.

I 'Bullitt' från 1968 skildras en hela tio minuter lång biljakt.
I "Bullitt" från 1968 skildras en hela tio minuter lång biljakt. Foto: Solar Productions

Filmens fordon kan även ge avtryck i den verkliga världen. Filmen "Sista natten med gänget" kom att definiera svenskarnas syn på USA och jänkebilar under flera årtionden efter premiären 1973. Och "The fast and the furious" som kom 2001 slog ned som en bomb i bilbyggarvärlden. Nu ville alla ha prestandabilar med kjolpaket, neon, vingar och kaxiga lackeringar.

Redan i sin barndom omgärdades bilen av starka känslor. Den slog snabbt igenom och formade kulturen, samhället och hela landskapet. Privilegiet att köra bil sågs som en rättighet. Detta återspeglades av filmindustrin i Hollywood.

–  Precis som i verkligheten kan bilen i filmens värld vara en sinnebild för status, frihet och rörlighet. Men den kan också symbolisera instängdhet, som i ”Falling down” med Michael Douglas och i Jaques Tatis ”Traffic”. Där blir den ett fängelse, säger Mats Johnson.

Robert Lagerström / TT

Mats Johnson, filmkritiker på tidningen Göteborgs-Posten.
Mats Johnson, filmkritiker på tidningen Göteborgs-Posten. Foto: Robert Lagerström

Bilar i filmens och tv-seriernas värld

På sajten Internet Movie Cars Database, IMCDB, listas olika bilmärkens medverkan i alltifrån långfilmer och tv-serier till kortfilmer, musikvideor och dokumentärer. Den täcker drygt 76 000 titlar. Här är några siffror därifrån:

+ Det populäraste bilmärket i rutan och på vita duken är Ford, som har haft med 159 000 fordon.

+ Tvås kommer Chevrolet, med drygt 89 500 och trea Mercedes-Benz, med nära 75 000.

+ Volvo kommer på fjortonde plats, med cirka 25 500 bilar.

Källor: Internet Movie Car Database

Artikeltaggar

BilFilmMotorNyheter

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.