Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolans danselever bjuder på föreställningar

Publicerad:
En av Kulturskolan grupper med danselever är Contemporary 1. Arkivbild.
En av Kulturskolan grupper med danselever är Contemporary 1. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

Under kommande vecka bjuder dansgrupperna på Kulturskolan in allmänheten till Dansens hus i Folkets hus där de kommer visa upp sina färdigheter.

På Kulturskolan i Karlskoga undervisas danselever i alla åldrar, där de yngsta är fyra år och de äldsta har uppnått vuxen ålder.

Under vecka 20 är det återigen dags för Dansveckan, en vecka där danseleverna bjuder på flertalet föreställningar. Och att allt i år är som vanligt igen är något både elever och danslärare ser fram emot.

– Nu är vi på gång igen och nu är vi här för att stanna, säger Anelija Karahodzic, danslärare på Kulturskolan och fortsätter:

– När vi hade ”öppet hus” på Kulturskolan hade vi otroligt många besökare så vi kände att vi behövde ha föreställningar. Jag tror att många törstar efter att se show live istället för att sitta hemma som vi gjort under två års tid.

Miniföreställningar

Upplägget på Dansveckan är lite annorlunda i år. Man har valt att göra flera kortare dansnummer i samma föreställning istället för att göra längre versioner. På så vis är också åldersspannen i föreställningarna mer varierande.

Anelija Karahodzic är danslärare på Kulturskolan.
Anelija Karahodzic är danslärare på Kulturskolan. Foto: Kajsa Juslin

Första föreställningen är på tisdagens eftermiddag. I den kommer man bygga framträdandet på hur de yngsta dansarna börjar och sedan hur de växer upp och utvecklas.

– Det kommer vara dansare från fyra år och uppåt där man fångar upp kontrasten mellan liten och stor, säger Karahodzic.

På tisdagen kommer man även bjuda på en föreställning med disneytema från filmen Encanto.

Även på onsdagen kommer man ha två olika dansframträdanden där den första utspelar sig i ett barnrum och leksaker får liv.

Man avslutar sedan med en dansföreställning för att fira att Kulturskolan i Karlskoga i år firar 75-årsjubileum. Då blir det flera olika dansstilar där bland annat stepp och balettdans visas upp.

Livemusik

I den föreställningen kommer det även vara livemusik med en ung musiker från Kulturskolan, Alvar Forsling.

– Han kommer spela piano, ett stycke av egenkomponerad musik som våra balettdansare kommer dansa till, säger Karahodzic och fortsätter:

– Det är ett helt magiskt framträdande.

Dansveckan avslutas på fredagskvällen där dansgruppen Symfonio från Fryshuset i Stockholm ger en dansföreställning med temat ”Min kärlek till musiken”.

– I dansgruppen ingår en av våra tidigare elever, Ella Bruse. Hon kommer hem till Karlskoga för att ge föreställningar med sin nya klass, säger Karahodzic.

Symfonio kommer, under fredagens förmiddag, att ha två skolföreställningar på Möckelngymnasiet.

Alla föreställningar under Dansveckan är kostnadsfria och behöver inte förbokas.

– Allt är kostnadsfritt och bara att komma, men det är bra att komma i tid så man får plats, avslutar Karahodzic.

Artikeltaggar

DansKarlskogaKulturskolanNöje/Kultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.