Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Ni behandlar oss som robotar!

Publicerad:
Hemtjänstpersonal berättar om en pressad arbetssituation.
Hemtjänstpersonal berättar om en pressad arbetssituation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att hemtjänsten går på knäna är väl känt, men man gör inget åt det mer än att dra ner på personal och dra ihop de små luckor vi en gång hade.

Men att anställa ytterligare en chef känns märkligt. Vi vikarier har låg timlön, ordinarie hånas med någon hundring som löneförhöjning medan chefen som anställts har en ordentlig hög lön. Hur tänker man egentligen?

Det är vi på golvet som ser till att allt fungerar, vi har arbetsledare som sliter arslet av sig för att få ihop våran dag, men som samtidigt blir motarbetade av ekonomer för att vi har "luckor".

Dessa luckor ligger i regel på ca 10-20 min och där ingår restiden, vissa larm och oförutsädda händelser som uppstår varje dag hos vårdtagare. Om våra vårdtagare inte "sköter" sig och exempelvis råkar ramla, bli ledsna, får ångest eller något annat så drabbas nästa vårdtagare genom att vi blir väldigt sena vilket i slutändan gör att vi missar vår lunch.

Någon rast däremellan finns inte.

Vi behöver våra "luckor", vi behöver vår tid till våra vårdtagare, dom behöver oss. Vi är inte mer än människor. Vi behöver ingen mer chef, vi behöver mer TID, mer tid för både återhämtning och för våra vårdtagare.

Så många gånger man lämnat en ledsen vårdtagare för att tiden inte funnits. Man fäller några tårar när man stänger dörren, torkar tårarna, försöker resa sig , stänga av och göra nästa jobb. Ni behandlar oss som robotar! Snälla lyssna till oss på "golvet", lyssna på våra arbetsledare för det är VI som faktiskt vet bäst och som vet hur systemet behöver styras för att det ska vara hållbart I längden. Kom gärna med några dagar och häng med oss inom vården på golvet, ni kommer inte mäkta med ens en dag!

Nenna H

Artikeltaggar

ÅsikterHemtjänstInsändareKarlskoga kommun (org)

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.