Anita Bohl: Livet – nåd eller prestation

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ibland undrar jag varför så många mår så dåligt när vi har det så bra.

Det finns säkert en mängd olika orsaker och dessutom är vi unika. Men jag kan inte låta bli att undra över om det kan vara bra att jämföra sig så mycket. Har man en dålig dag ska man inte gå in på facebook, för ibland blir det bara för mycket med alla utsökta måltider, underbara semestrar, söta barnbarn och vackra bakverk. Så bra alla har det, eller är det bara på ytan? Själv har jag mycket glädje av familjegruppen på fb, där jag får trevliga bilder och meddelanden som gör mig glad. Och visst är det ett bra sätt att hålla kontakten med vänner, somliga bor långt bort. Nog har nätet varit väldigt bra under pandemin, närmast oersättligt, men det kan inte ersätta det riktiga, fysiska mötet.

Det är väl de unga som drabbas hårdast i ett samhälle med så mycket fokus på prestation. Vuxna kan vara bra förebilder genom att visa på att vi inte måste vara perfekta. Det räcker bra med att göra sitt bästa. Tänk att det ska vara så svår att erkänna fel och brister. Det är som om vi tror att vi krymper i andras ögon, om vi gör det. Det är ju precis tvärtom. En politiker eller förtroendevald som har modet att erkänna, att han/hon hade eller gjorde fel, växer ju i stället i våra ögon och väcker beundran hos många.

Kyrkan blir ofta beskylld för att tala mest om synd. Jag upplever det inte så! Det är nåden som står i centrum och Guds kärlek till människan. Förlåtelse förmedlas i gudstjänsten, vi får hjälp att lägga av det som tynger oss. Känslan av att inte riktigt räcka till känner vi igen. Ingen är perfekt, brukat man säga, och det håller de flesta med om. I ett samhälle, som bygger så mycket på prestation, behövs det en motbild. Den kan vi hjälpas åt att förmedla. Genom att se och bekräfta varandra, och lyssna till den som behöver låna våra öron en stund, kan vi göra skillnad. Det är ofta små vardagliga möten, som lyser upp tillvaron och gör den lite ljusare och mer meningsfull.

Anita Bohl

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.