Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Nej till svensk Nato-anslutning

Publicerad:
<strong id="strong-71fa3db766273f352afb3faecdc39d4d">Gertowe Thörnros (V) vill inte att Sverige ansluter sig till Nato. Bilden är från en demonstration mot Nato i Malmö i början av maj.</strong>
Gertowe Thörnros (V) vill inte att Sverige ansluter sig till Nato. Bilden är från en demonstration mot Nato i Malmö i början av maj. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Militäralliansen Nato bildades 1949 på initiativ av USA. Som motvikt bildade Sovjetunionen 1955 Warszawa-pakten tillsammans med sina lydstater i Östeuropa. Kalla kriget var nu ett faktum, och båda sidor förberedde sig på ett tredje världskrig, där man var beredda att ta till kärnvapen. En slags terrorbalans uppstod.

Natostadgarnas § 5 innebär att ett angrep på en medlemsstat skall ses som ett angrep på alla. Det innebär att en gränskonflikt med någon av medlemsstaterna, direkt kan eskalera till en storkonflikt och ett tredje världskrig. Ansöker Sverige och Finland i det nu spända läget om medlemskap i Nato, ökar det risken för konflikt ytterligare.

I Sverige ansåg de flesta partier under kalla kriget, att det skulle vara mindre sannolikhet att bli indraget i en väpnad konflikt, om man stod utanför den militära alliansen Nato. Sverige kunde också agera på ett mer respektfullt sätt utrikespolitiskt, agera i nedrustningsförhandlingar och kritisera både USA:s angrepp på Vietnam och Warszawa-paktens angrepp på Tjeckoslovakien 1968.

Warszawa-pakten försvann i och med Sovjetunionens upplösning 1991. En f d KGB officer som hade kvar drömmen om att återupprätta Sovjetunionen har nu inlett ett folkrättsvidrigt och brutalt angrepp på Ukraina. Det har naturligtvis skapat stor oro också i Sverige, och opinionen har svängt i Natofrågan, i tron att de kan garantera oss evig fred.

M-ledaren Ulf Kristersson såg nu sin chans, genom att lova att lämna in en Natoansökan, så fort han blev statsminister i höst, även om S var emot. Han tog till liknelsen att man måste ha en brandförsäkring innan det börja brinna. Jag rekommenderar honom att studera försäkringsvillkoren noga. En brandförsäkring förhindrar inte en brand och Nato förhindrar inte ett krig.

Försvarsminister Peter Hultkvist försvarade sig bra i en TV-debatt i mars. Sveriges alliansfrihet har gynnats oss historiskt och vi har lyckats hålla oss utanför två världskrig. Att vi nu när kriget brutit ut, vill vara med skulle ju öka spänningarna i norra Europa, sade han. Liknande uttalande kom även från statsminister Magdalena Andersson.

Putin har ju hotat Sverige och Finland med vedergällning om vi ansöker om Natomedlemskap. Militärstrategiskt ser han att halva ryska flottan skulle bli instängt i Östersjön då Nato skulle behärska både Öresund och Stora Bält som i dag är internationellt vatten. Ryssland har två stora flottbaser i Östersjön: Kaliningrad och Kronstadt utanför Sankt Petersburg.

Skall vi ta Putins hot på allvar? Vi har ju sett att han är beredd att sätta sina hot i verket så det måste vi beakta. Frågan är vad Nato kan ge oss för garantier. Jag ställde den frågan till vår ÖB Micael Bydén, när han var inbjuden till Kommuninvests årsstämma den 31 mars. Har Nato kapacitet att försvara Sverige om fler Natoländer i Europa blir anfallna samtidigt? Han tyckte det var en relevant fråga, och svarade att det blir en fråga om att prioritera var Natos resurser skulle ge bäst effekt.

Ser vi vad Nato har för resurser i Europa, så är de förvånansvärt små. Enligt Wikipedia har Ryssland 1 000 000 man i väpnade styrkor. Ukrainas armé är näst störst i Europa med 300 000 man. Som trea kommer faktiskt Finland med 280 000 man.

Därefter Frankrike 205 000, U.K 194 000 man, Tyskland 184 000, Italien 170 000, Grekland 130 000, Polen 120 000, Spanien 120 000 man. USA har nu skickat 7 000 man till Östeuropa.

Sanningen är tyvärr den att Nato nog bara kan försvara Europa med kärnvapen i händelse av ett storkrig. Att Sverige skulle bli angripet av Ryssland i närtid kan inte uteslutas om vi ansöker om Natomedlemskap redan i juni. Troligtvis sker det inte med marktrupp, däremot kan vi inte utesluta ett luftangrepp med robotar. Det finns ett antal strategiska mål i Sverige, varav två ligger i Karlskoga.

Det vore minst sagt dumdristigt att utsatta vårt land och befolkning för en sådan risk.

Kroatien, som är ett Natoland, varnade i förra veckan att om Sverige och Finland ansöker om Nato-medlemskap kan det vara gnistan som startar ett tredje världskrig.

Sveriges säkerhet kan inte garanteras av Nato. Därför måste vi stärka vårt eget militära och civila försvar.

Gertowe Thörnros (V)

Artikeltaggar

ÅsikterInsändareNatoUkrainakriget