Hoppa till huvudinnehållet

Sparåtgärder: Schemändringar och kameror i hemvården

Publicerad:
Socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V) berättar om en rad åtgärder som ska få ned kostnaderna.
Socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V) berättar om en rad åtgärder som ska få ned kostnaderna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Översyn av schemaläggning, snabbare flöde på in- och utflytt från boenden, trygghetskameror i hemvården. Det är några av sparåtgärderna socialnämnden beslutat om, som ett försök att komma ned i budgetramen som hittills pekar på minus 21 miljoner kronor.

– Det här har vi jobbat med i flera månader, sen 18 januari då vi fick besked om att 2021 års underskott var 8 miljoner mer än vi fått rapport om, säger socialnämndens ordförande Anita Bohlin-Neuman (V).

Från revisions- och rådgivningsföretaget KPMG, som fått i uppdrag att genomlysa socialnämnden och rekommendera åtgärder för att få balans i ekonomin, har man konstaterat att kostnader för äldreomsorgen ligger högt och tydligt är en hel del orsakas av höga personalkostnader.

Även kostnaderna för individ- och familjeomsorgen är stegrande.

Ökade 15 miljoner

Enligt Bohlin-Neuman ska man se över vikariekostnader, schemaläggning och hur resursturer används.

– När det infördes heltid hade man ändå lika mycket vikarier och övertid och vi ska se över hur det blev så. Vi kanske behöver annan schemaläggning. Målet måste ändå vara att inte sparka folk, men personalkostnaden ökade med 15 miljoner kronor mellan 2019 och 2020 och det har vi med oss i ryggsäcken nu. Heltid är bra för personalen, men blev dyrt för kommunen, säger Bohlin-Neuman och fortsätter:

– Man gick för snabbt fram och det var inte ordentligt underbyggt. I Karlskoga tog det mycket längre tid, men här var det dålig styrning på heltidsprojektet.

Hyreskostnader

KPMG pekar även på en kraftig hyreshöjning med 2 miljoner på Västergården och rekommenderar nämnden att analysera orsaken.

– Det har vi gjort, det kom sig av att Degerforsbyggen såg över kvadratmeterpriserna och det var olika beräknat för kultur- och utbildningsförvaltningen mot socialförvaltningen. Vi låg fel och skulle egentligen betala mer, men det har vi fått kompensation för i budgeten genom tillskott, säger Bohlin-Neuman.

– Riktlinjer för snabbare flöden på särskilda boenden ska också tas fram till nästa möte. Det kan ha varit så att lägenheter stått tomma sen någon avlidit. Det måste vara flöde, så att de som står i kö kan komma in snabbare. Här har vi också förlorat mycket hyresinkomst på att det stått tomt länge, säger hon vidare.

Kamera i hemvård

En annan sparåtgärd som nu prioriteras är trygghetskameror i hemvården.

– Istället för tillsynsbesök på natten, till de som får bistånd om nattillsyn, kan vi erbjuda kameror. Men det ska vara med samtycke från vårdtagaren, om den tycker det är bra. Men det hör egentligen till digitaliseringen i vården, likadant med läkemedelsrobotar som säger till då man ska ta medicin, men det är individanpassat, säger Bohlin-Neuman.

I handlingarna för nämnden står det som en tydlig sparåtgärd, är det inte så?

– Men det är inte så vi ser det. Fast det är klart vi spar tid om personalen inte behöver åka till en vårdtagare på landet och bara ska ha ett besök för att se att personen ligger lugnt i sängen.

Institutionsvård

Handlingsplanen för institutionsvård för barn, unga och vuxna är en annan sak Bohlin-Neuman nämner.

Missbrukare kommer numera till Tellus, där man ser resultat.

För barn som placeras på grund av bristande omvårdnad, går man över till egna familjehem istället för konsulentstödda, vilket man menar ger mindre kostnader.

Även att spika datum för hemtagande av unga som placeras med stöd av lagen om vård av unga, LVU, på grund av missbruk, kriminalitet eller normbrytande beteende kommer också sänka kostnaderna, menar man i nämnden. I nuläget har man två unga placerade på SIS-hem, Statens institutionsstyrelse.

Skyddsbehov

Samtidigt ser man att kostnaderna för skyddat boende för kvinnor har ökat under pandemin och enligt beräkningarna kommer det kosta mellan 4 och 6 miljoner kronor i år.

– Från att ha haft nån enstaka kvinna med skyddsbehov är vi nu uppe i tio kvinnor och den här gruppen har vi ingen budget till.

Hur ska ni lösa det?

– Vi har tänkt göra en egen budget för det i och med att vi tror att institutionskostnader för barn, unga och vuxna kan komma i ram så får vi ta pengar från det.

Budgetramen

I den föreslagna budgetramen för socialnämnden finns ett sparbeting på nästan 1,7 miljoner kronor utöver befintligt sparbeting på drygt 4 miljoner.

Vänsterpartiet beslutade godkänna förslaget, bortsett från sparbetinget. Man lyfter fram ökade kostnader för nämnda skyddsbehov och för att nattarbetstiden ändrats centralt, som också innebär kostnadsökningar.

Nämndens övriga partier reserverade sig helt mot den föreslagna budgetramen.

Blåser upp till strid om budgetramar i DegerforsNy minusrapport och nu ska ny organisation byggas uppRevisorerna grillade nämnderna om överraskande minusNämndordföranden om det överraskande minuset: ”Fruktansvärt”Minus hundra miljoner på fem år – nu kräver revisorerna svar

Artikeltaggar

Anita Bohlin-NeumanBudgetarDegerforsDegerforsbyggenKPMGPolitikSocialnämnderVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.