Susanne Sjöstedt: Bemanningskaos blir självspelande piano

Ledare
PUBLICERAD:
Bakom oss har vi ett par coronasomrar som pressat vårdpersonalen till bristningsgränsen. Nu hade det varit rimligt att betala tillbaka för insatsen i extra ledighet. Men det går ju inte.

”Det är ett bekymmersamt läge”, säger Åsa Thor-Gustafsson, HR-chef för hälso- och sjukvården i Region Örebro län, om bemanningen i sommar.

Där bristen på semestervikarier är värst kan man räkna med att som sjuksköterska få 20 000 kronor extra för att knuffa sin semester någon vecka. För utan anställdas ”flexibilitet”, utan att personalen ”ställer upp”, får regionen inte ihop det i år heller.

Nej, det är verkligen inte unikt. Knappt en nyhetsvärdig uppgift längre. Det finns inte en uppsättning buffert-sjuksköterskor som inte redan har en anställning och som därför står beredda att hoppa in när den ordinarie personalen får en välbehövlig semester. Så många sjuksköterskestudenter finns inte att täcka upp när all ordinarie personal vill ha sin välbehövliga semester under juni, juli och augusti.

Men likförbaskat måste vård och omsorg stå beredda 24 timmar per dag, sju dagar i veckan – även om det är semestertider. Och det kostar.

Man önskar väl bara att regionerna kunde tänka sig att använda pengarna på annat än att försöka muta enskilda anställda att rädda ett skraltigt regionbygge där hela verksamheten år efter år tycks fallfärdig om personalen tar ut sin lagstadgade semester.

Nej okej, felet ligger kanske inte på enskilda regioner som allihop sitter i samma båt och försöker rekrytera personal ur samma begränsade pool av rätt utbildade som av en eller annan anledning valt att inte jobba inom vården längre.

Men det blir ett lite självspelande piano detta bemanningskaos.

Vårdpersonal blir genomgående överarbetade och kämpar med underbemanning, stress och förhållandevis låga löner hela året. Sjukfrånvaron är bland de högsta för någon yrkesgrupp i landet.

Så som sur grädde på det moset, dyker den där klumpen i magen upp redan tidigt på våren. Oron över semestern. När får jag? Kommer jag behöva bråka med chefen för att få en längre, sammanhållen semester? Orkar jag stå emot erbjudanden om tiotusentals kronor extra (som i och för sig blir väldigt mycket mindre än så när skatten är dragen) när jag vet att kollegorna också vill vara lediga, och till på köpet har sommarlovslediga barn och semesterplaner med familj och släkt? Och på tal om barnen: går det att få barnomsorg?

Vården är en tuff arbetsplats även när förutsättningarna är de bästa. Många väljer att sluta i förtid och byta karriär och det blir allt svårare att locka unga till vårdutbildningarna. Det är snart ett decennium nu har tillgången på sjuksköterskor legat under behovet, berättar Åsa Thor-Gustafsson.

Så konstigt är det inte. Det finns trots allt rätt många jobb där man kan vara rätt säker på att få sina semesterveckor varje år utan en massa tjafs.

Susanne Sjöstedt