Det vackraste DIF-mål som jag sett kom mot just Helsingborg

Fotboll
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag har sett Degerfors IF göra många mål som betytt mer. Men jag har aldrig sett laget göra ett så vackert mål. Varken förr eller senare.

Det var mot just Helsingborgs IF, söndagskvällens motståndare, som det kom. 1993, året då båda de här klassiska klubbarna var tillbaka i allsvenskan efter många år på lägre nivå,

Helsingborg hade ett anfallspar i Mats Magnusson, som lockats tillbaka till svensk fotboll efter sina glänsande år i Benfica, och nya stjärnskottet ”Henke” Larsson. Det var just Larsson som gjorde första målet.

Därefter, i slutet av första halvlek, började Ulf Ottossons stora eftermiddag. ”Mål-Otto” hann med tre mål innan DIF hade besegrat HIF med 4–2.

Det är det första som för alltid fastnat hos mig, det som betydde 1–1 med någon minut kvar av första halvlek.

Ivan Djuric, en konstruktiv och elegant vänsterback, hade bollen på egen planhalva. Han tog sig framåt, hårt uppvaktad, genom att först bjuda på några tekniskt sett flotta nummer. Trots att HIF satsade mer än som rimligtvis var tillåtet förmådde Djuric stå på benen med bollen under kontroll. Och inte bara det: han avancerade långt in på offensiv planhalva, tittade upp och slog en crosspassning som var så perfekt. Med en sån briljant precision. Adressen var ”Mål-Otto” som inte tog ner bollen utan sköt ”i steget”, stenhårt, och inte gav HIF:s målvaktsbjässe Sven Andersson någon chans.

Den sommaren såg jag Ottosson som en kandidat till den svenska VM-truppen året därpå. Inte minst när hans succé fortsatte i kvalmatcherna till Cupvinnarcupen mot Sliema Wanderers.

DIF kvalade in till Cupvinnarcupen men utan ”Mål-Otto” i laget när Tomas Brolins Parma kom till Stora valla. Då hade Ottosson fått ena benet avsparkat i skandalderbyt mot Örebro SK.

"Mål-Otto” kom tillbaka som en vass målgörare, den som gjort överlägset flest mål i klubbens historia, och Djuric fortsatte att övertyga med sitt i alla lägen konstruktiva spel från vänsterbackspositionen.

Men något vackrare mål än det som de med gemensamma krafter gjorde mot HIF kom de aldrig i närheten av. Det har ingen annan heller varit i närheten av att göra på Stora valla.

Här kan du se målet som jag aldrig kommer att glömma.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.