Hoppa till huvudinnehållet

Dagen efter branden var Svartåborna både chockade och ledsna

Publicerad:
Lars-Erik Atterstig och Marita Gunnarsson stannade till vid avspärrningen och tittade på resterna av huset.
Lars-Erik Atterstig och Marita Gunnarsson stannade till vid avspärrningen och tittade på resterna av huset. Foto: Anders Persson

Walter Fabris vaknade av att han hörde hur folk skrek på utsidan av hans rumsfönster. När han tittade ut såg han flera personer springa på gräsmattan och strax efter kom det rök från fönstren.

– Det tog inte lång stund förrän hela huset brann.

Det är måndagsförmiddag, ett dygn efter att ett stödboende i Svartå brann ner till grunden. Bergslagens räddningstjänst har två personer på plats som sprutar vatten på brandresterna i fall elden skulle ta sig igen.

Svartåbor som var ute och gick stannade till och tittade på det som var kvar av huset.

Lars-Erik Atterstig och Marita Gunnarsson stannade till vid avspärrningen.

– Det är så sorgligt att ett så gammalt och fint hus har brunnit ner. Hoppas att de röjer upp nu så det inte får stå som huset mitt emot butiken i Svartå, säger Marita Gunnarsson.

Bergslagens räddningstjänst har två personer på plats som sprutar vatten på brandresterna i fall elden skulle ta sig igen.
Bergslagens räddningstjänst har två personer på plats som sprutar vatten på brandresterna i fall elden skulle ta sig igen. Foto: Anders Persson

Lars-Erik Atterstig berättade att hans son köpte huset för länge sedan och att han varit med och renoverat det.

– Vi lade ner mycket tid på att renovera. Vi slog ut väggar och gjorde huset till en lägenhet. Bytte både el och avlopp. Huset är från 1800-talet så det är synd att det är borta.

Han pekar mot ena murstocken.

– Den där vedkaminen har jag installerat, säger han.

När räddningstjänsten kom till platsen åkte Leif Nylén till platsen. Han är ordförande i Smedstugans aktivitetsförening som har sina lokaler bredvid brandplatsen.

– Det var min fru som gick in på KT-Kurirens sida och sa att det brinner i Svartå. Jag tittade ut och såg hur röken steg upp. Jag tog med mig nycklarna till våra lokaler och erbjöd räddningspersonalen att de kunde få använda våra toaletter. Det uppskattade de.

Göran Brunström och hans grannar Tord och Eva-Britt Arvidsson pratade om branden som skedde intill deras hus.
Göran Brunström och hans grannar Tord och Eva-Britt Arvidsson pratade om branden som skedde intill deras hus. Foto: Anders Persson

På en veranda i ett av grannhusen sitter Göran Brunström och hans grannar Tord och Eva-Britt Arvidsson.

– Jag vaknade av att jag hörde smällar. Vet inte vad det var. Det var vid 06-tiden och när jag tittade ut såg jag hur det rök och sedan hur det kom ut lågor från fönstren. Polisen var redan då på platsen, har hört att de grep en person då. Sedan kom räddningstjänsten.

Tord Arvidsson berättade att en granne ringde och väckte honom. Då brann det redan.

– Boendet har en folkvagnsbuss så de körde iväg de andra som bodde i huset.

Walter Fabris vaknade av att han hörde hur folk skrek på utsidan.
Walter Fabris vaknade av att han hörde hur folk skrek på utsidan. Foto: Anders Persson

Walter Fabris bor i huset närmast brandplatsen. Han vaknade av att han hörde hur folk skrek på utsidan av hans rumsfönster.

– När jag tittade ut såg jag flera personer som sprang på gräsmattan vid huset och strax efter kom det rök från fönstren. Det tog inte lång stund förrän hela huset brann. Tycker synd om de som bodde på boendet.

Rein Hjalmarsson är kontaktperson på företaget Consolida som har drivit stödboendet i Svartå.

– Jag kan inte uttala mig på grund av sekretess, men alla som bodde på stödboendet har fått nya boenden.

Mannen i 30-årsåldern greps som misstänkt för grov mordbrand. Ärendet är åklagarstyrt och leds för tillfället av åklagare Anna-Sara Karlsson.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att han fortfarande är anhållen. Förundersökningen kommer att fortsätta.

Stödboendet gick inte att rädda – en gripen för grov mordbrand

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusRäddningstjänstenSvartå

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.