Hoppa till huvudinnehållet

Tolkar beslutet olika: Fick restaurangen ha alkohol i lokalerna?

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Förvaltningsrättens beslut om inhibition tolkas olika.
Förvaltningsrättens beslut om inhibition tolkas olika. Foto: Anna Hultkrantz

Polisen gjorde tillslag mot Indian Curry och tog en massa alkohol, dagen innan beslutet om att deras återkallelse av alkoholtillstånd upphävdes. Frågan är ifall de gjort något brottsligt eller inte.

Den 17 februari beslutade tillväxt- och tillsynsnämnden i Karlskoga att dra in serveringstillståndet för restaurang Indian Curry på Hotellgatan i Karlskoga och hävdade att tidigare ägare fortfarande hade ett betydande inflytande över driften av verksamheten. De tidigare ägarna hade redan i april 2020 fått serveringstillståndet indraget.

Restaurangens VD, Sukhdev Singh, sa då till KT-Kuriren att han skulle överklaga till förvaltningsrätten, vilket han gjorde.

Den 13 maj beslutade förvaltningsrätten om inhibition, att innan de kommer med sitt slutliga beslut, så upphäver de återkallelsen av alkoholtillståndet och restaurangen får tills vidare sälja alkohol.

Men redan dagen före, den 12 maj, gjorde polisen ett tillslag mot restaurangen. De hade fått in tips om att restaurangen sålt alkohol och att de hade alkohol i restaurangen.

Misstänker brott

Jan Carlsson är utredningschef på närpolisområde Karlskoga.

– Misstanken är att de förvarat och sålt alkohol utan att ha serveringstillstånd. Vi fick indikationer om att de sålde alkohol och därför gjorde vi det här tillslaget och hämtade in all alkohol som de hade i lokalen.

Polisen ska nu utreda ifall det funnits tillstånd eller inte fram till den 12 maj.

– Det får utredningen visa. Vi får vi hämta in all dokumentation som visar om det funnits tillstånd eller inte. Har man överklagat så måste man invänta ett svar om man får sälja alkohol eller inte. Då kan man få sälja under utredningens gång. Har de haft det så lämnar vi tillbaka alkoholen. Nu ska all dokumentation skickas till en åklagare som ska göra en juridisk bedömning, säger Jan Carlsson.

Sukhdev Singh säger att hans advokater har tittat på beslutet om inhibition och menar att det gäller från den 17 februari.

– Den gäller från det datum då de drog in vårt alkoholtillstånd. Så alkoholen som polisen tog kommer vi får tillbaka så fort som möjligt. Det är inga konstigheter.

Han nekar till att restaurangen ska ha sålt alkohol under den här tiden.

– Nej, nej, nej. Vi har inte sålt alkohol under den här tiden, säger Sukhdev Singh.

Karlskoga kommun har en annan syn på om polishändelsen den 12 maj. Restaurangen hade inget giltigt serveringstillstånd vid detta tillfälle och då får inte alkoholhaltiga drycker serveras eller förvaras på en restaurang som inte har tillstånd för det.

Överklagade

Kommunens alkoholhandläggare, Linda Larsson, berättar att efter serveringstillståndet återkallades fick de in en överklagan från restaurangen som de skickade den vidare till förvaltningsrätten.

– Men det ansöktes inte inhibition i samband med det och vi har inte fått något tidigare beslut från förvaltningsrätten om inhibition vilket innebär att i vår synpunkt så har de inget serveringstillstånd. Jag förutsätter att det gäller från det datum då beslutet om inhibition togs, alltså den 13 maj, eftersom inget annat angavs i beslutet.

I förvaltningsrättens beslut stå följande: "Av det aktuella beslutet framgår inte att återkallelsen av bolagets serveringstillstånd enligt alkohollagen inte gäller omedelbart, varför så förutsätts vara fallet".

– De bedömer att vårt beslut gällde omedelbart och det framgår inte att det har någon retroaktiv verkan, säger Linda Larsson.

Överklagan från Indian Curry kommer förvaltningsrätten att besluta om. Åklagare kommer juridiskt se om det var mot lagen att ha alkohol i restaurangen eller om de sålt alkohol när de inte fått det.

Fick serveringstillståndet indraget: ”Jag kommer att överklaga deras beslut”

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenHotellgatanJan CarlssonKarlskogaNyheterPolisenServeringstillstånd

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.