Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Män, sitt er när ni kissar

Publicerad:
Insändarskribent vill att män tänker på att sitta ner och kissa på offentliga toaletter.
Insändarskribent vill att män tänker på att sitta ner och kissa på offentliga toaletter. Foto: Kallestad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu vill jag ta upp ett ömtåligt ämne: Mäns toalettvanor.

Häromdagen var jag på Strandkanten och gick in på handikapptoaletten, som ju är gemensam för män och kvinnor. Där möttes jag av en pöl på golvet framför toalettstolen. Gissa tre gånger vad det var för vätska i den pölen. I ungdomen, när strålen är stark hela vägen går det nog bra att stå upp och sikta rätt, men med åldern och kanske med prostatabesvär blir det svårare, strålen blir svagare och det rinner lite hur som helst, en hel del hamnar på golvet. Då måste män ändra sina vanor och faktiskt sitta och kissa. Omanligt? Dumheter, vad är det för manligt med att förorena offentliga toaletter?

När herrtoan på Göteborgs central skulle flyttas för flera år sedan och de hade brutit upp golvet, då var de tvungna att gräva en mer än meterdjup grop för att få bort all urin som sipprat ner genom golvet. På stadsbiblioteket, där jag jobbade, fick ledningen lov att budgetera för ett städteam som kom in tre gånger om dagen till herrtoan för att hålla det värsta griseriet i schack. Jag vet inte hur det lyckades.

Jag har hört läkare stå i tv och säga att det inte finns något medicinskt skäl för män att stå och kissa, det går lika bra att tömma blåsan sittande. Men hygieniskt skulle det göra stor skillnad.

Talar läkarna med sina prostatapatienter om det här? Det skulle inte behövas egentligen, även män har ju en hjärna att tänka med får man anta. Jag vet inte säkert, man börjar tvivla.

Alltså: Vad är det för fel på karlar – män – gubbar? Varför kan ni inte bete er som folk? Skärpning! Nu.

Gamlamormor

Artikeltaggar

ÅsikterInsändare