Traditionen fortsätter: Nu sitter de uppsatta i träden på Sågholmen, årets skörd av fågelholkar tillverkade av fjärdeklassare från Bråtenskolan i Karlskoga.
Det började 2014 med att Ulrika Karinsdotter, förstelärare i slöjd på Bråtenskolan, fick en massa panel över efter en ombyggnation av huset. Det överblivna materialet tog hon med till skolan och lät barnen bygga fågelholkar av det.
Hans Jansson på Naturskyddsföreningen i Karlskoga fick nys om det. Han kontaktade henne och frågade om det fanns intresse att låta barnen ställa ut sina färdiga fågelholkar på Sågholmen vid Björkborn, där det även bland annat finns en fjärils- och humleträdgård. Det fanns det.
– Sedan dess har vi varit här varje år. Det är roligt att vi får vara på ett så fint ställe och ställa ut våra fågelholkar, säger Ulrika Karinsdotter.
Hon påpekar att holkarna bara sitter uppe en mycket kort tid, för att inga fåglar ska hinna bosätta sig i dem.
– I år sitter de bara uppe i fem dagar. Det är en utställning, sedan får eleverna ta hem sina holkar och sätta ut dem hemma. Det händer ofta att elever kommer tillbaka och berättar att det har flyttat in fåglar.
Varje år är det elever i årskurs 4 som bygger och målar fågelholkar som sätts upp på Sågholmen.
– Och vi bygger fortfarande av återvunnet virke, säger hon och berättar att hon gärna tar emot överblivet virke från privatpersoner.
Utställningen av holkar har med åren blivit en tradition.
– Den ska vi fortsätta med så länge vi får tag på material, säger Ulrika Karinsdotter.
Hans Jansson är fortfarande med. Han berättar för barnen om fåglar, fjärils- och humleträdgården och de stora sambanden i naturen. Naturtänket genomsyrar holkbyggandet.
– Förutom att det är återvunnet virke så är färgen miljövänlig, säger han.
En av eleverna som hänger upp sin holk är Freja Axelsson. Hennes holk är blå med vita prickar.
– Från början hade jag inte tänkt att den skulle ha prickar, men jag hade tråkigt och hade inget att göra, förklarar hon.
Hon tycker att det var ganska lätt att bygga holken.
– Det är jättekul att bygga!
Bygget med holkarna har pågått ganska länge, ända fram till för bara någon vecka sedan.
– Vi har bara träslöjd en gång i veckan, säger klasskompisen Mollie Hallstensson som förklaring till att det har tagit så lång tid att göra klart holkarna.
När utställningen är över ska Freja Axelsson ta hem holken och sätta upp den i ett stort som familjen har en bänk under.
– Eller så sätter jag upp den i äppelträdet. Men jag vet inte riktigt hur jag ska sätta den då, för det trädet är lite krokigt.