Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt för mordbranden häktad – är tidigare dömd för brand i hus

Publicerad:
Foto: Anders Hestad

Mannen som misstänks för grov mordbrand i Svartå har tidigare dömts för en en brand i Vara. Han är även misstänkt för ytterligare en mordbrand i Vara som inte är utredd än.

2020 friades mannen från allmänfarligt vårdslöshet då han misstänkte ha orsakat en brand där ett hus brann ner.

Mannen som greps och anhölls misstänkt för grov mordbrand på ett stödboende i Svartå den 15 maj har nu häktats på sannolika skäl.

Branden bröt ut i ett hus som användes som stödboende i Svartå i Degerfors kommun. Larmet om branden kom vid 06.45. Strax före branden fanns polisen på platsen då personal larmat om att den nu häktade mannen uppträtt stökigt. När de grep mannen upptäckte polisen att det brann i mannens lägenhet.

Inte första gången

Men det är inte första gången som mannen figurerar i rättsfall där det brunnit. Något som Nya Lidköpings-tidningen, NLT, rapporterat om.

I april 2019 befann sig mannen i ett hus i Vara kommun. Ett hus som sedan brann ner till grunden och även närliggande husvagn och garage. Mannen har erkänt att han sparkade till ett tält i huset med odlingsslampor men nekar till branden då det inte finns bevis för att det var lamporna som startade branden.

Mannen friades och tingsrätten skrev i domen att även om det både med hänsyn till agerandet och tidssambandet framstår det som sannolikt att mannens spark orsakade branden så saknas det utredning bevis om hur branden startade. Andra brandorsaker kan därför inte uteslutas, varför åtalet ska ogillas.

Dömd till fängelse

I mars 2021 dömdes mannen till sex månaders fängelse för flera brott, skriver NLT, där en av åtalspunkterna var allmänfarlig vårdslöshet.

Under kvällen i maj 2020 larmas räddningstjänsten om en brand i en bostad i ett flerfamiljshus i Vara kommun. När de kom till platsen möttes de av rök ock lågor från ett fönster. Det brann vid spisen och i köksskåpen och branden spred sig i bjälklaget upp till vinden. Orsaken ska ha varit att någon har lämnat spisen på och lämnat lägenheten och lägenheten ägdes av mannen.

Mannen nekade till brott.

I dagsläget figurerar mannen i ytterligare en brand, skriver NLT. Den 30 december 2021 anhölls mannen misstänkt för mordbrand efter att en brand upptäckts i ett flerfamiljshus i Vara.

Räddningstjänsten larmades till fastigheten men såg ingen brand. Lite senare upptäcktes att det brunnit i en lägenhet på fastighetens ovanvåning. Branden ska ha startat i ett kök, men har på något sätt självslocknat. Ärendet har inte gått till åtal än.

Mannen nekar

Åklagare Anna-Sara Karlsson har för närvarande hand om utredningen kring branden i Svartå. Hon säger att mannen är häktad på sannolika skäl för grov mordbrand.

– Mannen själv förnekar gärningen. Vi har hållit flera förhör med bland annat honom och andra personer.

Hon vill inte gå in på vad de gör nu i utredningen, men att hans historik spelar in.

– Vi tar hänsyn till olika omständigheter så klart. Utredningen kommer fortgå och preliminärt ska åtal väckas den 1 juni, säger Anna-Sara Karlsson.

Missfärgat vatten i Svartå efter brandenDagen efter branden var Svartåborna både chockade och ledsnaStödboendet gick inte att rädda – en gripen för grov mordbrand

Artikeltaggar

ÅklagarkammarenBränderBrott & blåljusDegerforsFörsök till grov mordbrandHäktningarSvartåVara

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.