Hoppa till huvudinnehållet

Skapar fler leder för cykel - även mellan huvudstäderna

Publicerad:
Många är det som cyklar i Degerfors och nu satsar man på att  utveckla fler cykelleder, men inte bara ute i terrängen, utan också med en lokal slinga för att knyta ihop huvudstäderna i Sverige och Norge.
Många är det som cyklar i Degerfors och nu satsar man på att utveckla fler cykelleder, men inte bara ute i terrängen, utan också med en lokal slinga för att knyta ihop huvudstäderna i Sverige och Norge. Foto: Love Tallmyren

Ny ska cykellederna i Degerfors utvecklas och för det söker man entusiaster. Bland många av idéerna är en att knyta ihop Stockholm-Oslo med en slinga från Örebro genom Degerfors och Åtorp.

Ett första möte har redan hållits och 23 maj är det dags igen, då Degerfors kommun håller nästa cykelmöte. Inför det och framtida projekt söker man entusiaster och skulle gärna se att det bildades en cykelförening.

I fjol invigdes mountainbikeleden i Svartå, vilken ingår i Bergslagen Cycling men sköts av Svartå IF. Den är väldigt populär och planer finns på att utveckla den mer.

– Om man tittar på vad det i övrigt finns för cykelleder här omkring så finns utvecklingspotential. Det finns i nuläget inte mycket cykelleder vare sig här eller i Karlskoga, säger Britt-Marie Room-Östberg, tillväxtstrateg Degerfors kommun.

Bilda förening

Hon säger att det dock finns områden man tittar på för att utveckla nya cykelleder, inte bara i Svartå utan även i Råbäck, där man ser bra möjligheter.

Det är inte bara mountainbikebanor man kan utveckla
Britt-Marie Room-Östberg

Room-Östberg har haft kontakt med Simon Tullstedt på Bergslagen Cycling för att titta på en utveckling av cykelleder.

Svartå IF och Degerfors orienteringsklubb har varit delaktiga i tidigare diskussioner och man ser att det behövs entusiaster, som eventuellt kan bilda en förening.

– Det är många som cyklar, både folk som bor i Degerfors och Svartå och Åtorp. Det är inte bara mountainbikebanor man kan utveckla, säger Room-Östberg.

Turistattraktion

– En sak de i Bergslagen Cycling tittat på är en slinga som går från Örebro genom Degerfors och Åtorp för att knyta an till Vänern runt-leden, som en förbindelse mellan Oslo och Stockholm. Slingan skulle kunna gå förbi Råbäck och vara en jättebra turistattraktion, säger Room-Östberg.

Vänerleden, den 64 mil långa leden, invigs på Cykelns dag 3 juni.

En stor anledning till att diskussionerna kommit upp är just att utveckla turismen och använda de friluftsområden som finns i kommunen.

Även kommunalrådet Anneli Mylly (V) var med på det förra mötet och hon cyklar själv en hel del.

– Om jag inte haft fullt upp med politiken hade jag gärna varit med och startat en cykelförening här. Det behövs ideella krafter för att fortsätta utveckla bra saker i kommunen, säger Mylly.

Artikeltaggar

Anneli MyllyBritt-Marie Room-ÖstbergCyklarDegerforsFritid och livsstilMountainbikeSvartå IFTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.