Hoppa till huvudinnehållet

Simföreningen om ett nytt badhus: ”Skulle kunna betyda väldigt mycket”

Publicerad:
Karlskoga SF:s äldsta grupp, som innehåller simmare mellan 12 och 20 år, ger tummen upp för förslaget om ett nytt badhus från kommunstyrelsens arbetsutskott.
Karlskoga SF:s äldsta grupp, som innehåller simmare mellan 12 och 20 år, ger tummen upp för förslaget om ett nytt badhus från kommunstyrelsens arbetsutskott. Foto: Dennis Pavlovic

Karlskoga Simförening hoppas att ett nytt badhus ska kunna hjälpa föreningen att fortsätta växa.

– Det börjar bli trångt. Vi får knappt plats i vattnet i vissa grupper, säger klubbchefen Marcus Hellberg.

Att det behövdes ett nytt badhus i Karlskoga var fastslaget sedan tidigare.

På onsdagen kom kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) med ett skarpt förslag i frågan.

Det nya badhuset ska ligga på Nobelområdet och kosta 339 miljoner kronor, enligt förslaget.

– Jag blev glad och kände att det lite grann var på tiden, säger Marcus Hellberg, klubbchef och tränare i Karlskoga Simförening.

”Funkar inte så bra”

Att Strandbadet sjunger på sista versen är allmänt känt.

– Vi hade föreningsmöte i går, föreningarna och chefen för badhuset. Vi fick veta att det inte alls är bra, det krävs underhållsarbete i sommar. Det syns armeringsjärn under marken.

– Maskinerna, klor och så, funkar inte så bra. Vi har behövt ställa in träningar för att det är dåligt med klor i bassängen.

Fungerar bara maskinerna som de ska är Karlskoga SF dock nöjt med sina träningsförutsättningar redan i dag, med tillgång till två 25-metersbassänger.

Föreningen har dock vuxit de senaste åren och det är här ett nytt badhus skulle göra störst skillnad, enligt Hellberg och tränarkollegan Simon Eriksson.

– Jättemånga från simskolan har gått vidare till högre grupper. Vi har dragit i gång vattenpolo, som har börjat jättebra. Vi skulle gärna öka på med fler sporter. Konstsim, varför inte? Men just nu har vi inte riktigt plats att göra det. Vi behöver lite mer yta, säger Hellberg.

– Vi har lagt en bra grund med väldigt många medlemmar. Nu handlar det om att ro det här i rätt riktning, att få de aktiva att vilja fortsätta. Vi tror verkligen att ett nytt, bra badhus skulle kunna betyda mycket. Speciellt just för att kunna bredda verksamheten. Vi hoppas verkligen att dom ska satsa på föreningslivet när dom bygger badhuset.

Tränarna Simon Eriksson och Marcus Hellberg framför Karlskoga SF:s äldsta träningsgrupp.
Tränarna Simon Eriksson och Marcus Hellberg framför Karlskoga SF:s äldsta träningsgrupp. Foto: Dennis Pavlovic

Simon Eriksson berättar om fler förbättringsönskemål som föreningen har:

– Vi har önskat 50-metersbanor. Många större tävlingar avgörs på just 50-metersbanor. Det vore roligt och bra för våra aktiva att kunna träna på stora banor inför de tävlingarna. Vi hoppas verkligen att dom gör badhuset med tävlingsbassänger så att vi kan arrangera tävlingar. Att det blir 25- och 50-metersbanor och inte 18 eller 20 meter.

– En bassäng med höj och sänkbar botten vore trevligt, som man kan använda som undervisningsbassäng. Kör man därinne, som det är i dag, är det inte jättekul med vuxenkurser. Det blir väldigt grunt. Det vore bra att kunna sänka och höja botten beroende på ålder och målgrupp.

Marcus Hellberg sammanfattar önskemålen:

– Vi hoppas verkligen att det blir träningsförutsättningar på samma nivå, i alla fall. Förhoppningsvis bättre. Det vore ju väldigt tråkigt om vi fick färre tider med tanke på hur vi har vuxit. Fler förråd vore också bra. Vi hänger redskapspåsar på väggarna i dag och det ser inte klokt ut.

Hur ser ni på förslaget att badhuset hamnar på Nobelområdet?

– Det blir nog bra. Vi har ju på ett jättefint område i dag, nära sjön. Det är ju topp. Men det skulle ju bli ett riktigt idrottsområde vid Nobel och vi skulle kunna samarbeta med andra föreningar på ett annat sätt, säger Hellberg.

Fotnot: Frågan om det nya badhuset väntas avgöras på kommunfullmäktige 21 juni.

Artikeltaggar

Karlskoga SimföreningSimsport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.