23 miljoner kronor får 53 objekt nu samsas om. Degerfors får knappt halvmiljonen medan Nysund får halvannan miljon kronor för att bevara den kyrkliga kulturskatten till eftervärlden.
Staten delar ut 460 miljoner kronor för vård och underhåll av kyrkobyggnader, inventarier och kyrkotomter. Den kyrkoantikvariska ersättningen, KAE, syftar till att det kyrkliga kulturarvet ska bevaras, användas och utvecklas.
Av summan tilldelas Karlstads stift 23 miljoner kronor i år och de fördelas på 53 objekt.
– Beloppet har varierat över tid och har varit mer. Men från 2021 till 2025 vet vi att det kommer att ligga på den här nivån, om inget oförutsett händer med nationella budgeten, säger stiftsantikvarie Erika Hedenskog.
– Därför går pengarna mest dit som nöden kräver, då vi har brist på medel. Vi försöker ändå hålla taken hela, liksom stomme, grund och fasader. Men det är de kulturhistoriska värdena som styr var pengarna går, säger hon vidare.
Äldsta byggnaderna
Hedenskog förklarar att ersättningen går till kulturhistoriskt lagskyddade kyrkor, de som byggdes före 1939, men att vissa modernare kyrkor - som Björneborg - också ibland omfattas.
– Gamla kyrkor berättar mycket om samhällets historia, då stat och kyrka var en och samma sak. Ofta är kyrkorna de äldsta byggnaderna i bygden och de bäst bevarade. Det är allas kulturarv, inte bara för de som är medlemmar i kyrkan, säger Hedenskog.
Av den anledningen ska kyrkornas värden bevaras och där är KAE en viktig del. Det varierar hur mycket församlingarna får beroende på vad som ska åtgärdas. Så får de ofta runt 75 procent av den beräknade kostnaden för att åtgärda tak och fönster, medan församlingarna kanske endast får halva beräknade kostnaden för mer konventionell utvändig målning.
– Ganska unikt med kyrkorna är också att de här lagskyddade värdena och har sin ursprungliga användning kvar, föremålen används än, trots att de är museiföremål är de i bruk. Det är det som är så roligt med det här kulturarvet, det används, säger Hedenskog.
1,9 miljoner
Degerfors-Nysunds församling beviljas totalt nästan 1,9 miljoner kronor för åren 2023-2024 varav 577 500 kronor till fönsterrenovering och 882 000 kronor till renovering och tjärning av spåntaket på Nysunds kyrka samt 429 000 kronor till målning av fasaden på Degerfors kyrka.
– Det är kontinuerligt underhållsarbete med traditionella material, som linoljefärg och dalbränd taktjära, och metoder. Men det är brist på företag som jobbar med tjärstrykning och renovering av spåntak i Sverige, säger Hedenskog och fortsätter:
– Pengarna kan användas under 2023 och 2024, men det är bra att församlingen får besked redan nu eftersom det råder brist på experter inom tjärningsområdet. Man får vara ute i god tid, så de hinner handla upp.
Föremålen används än, trots att de är museiföremål är de i bruk
Vi vänder oss till Ingela Johnsson, kyrkogårdsföreståndare och fastighetsansvarig i Degerfors-Nysunds församling med frågan om inte tjärning genomfördes i fjol på Nysunds kyrka.
– Jo, men hela kyrkan är såpass torr så de tyckte det behövde göras inom snar framtid igen och samtidigt ska det bytas en del takspån som syntes vid första besiktningen som gjordes då, säger Johnsson.
– Renoveringen av fönstren har legat med sen den invändiga restaureringen gjordes, för flera år sedan. Det handlar om skrapning, målning och kittning av fönstren, en helrenovering, säger hon vidare.
Sedan dess har priserna ändrats och om pengarna kommer räcka till alla de rundbågade fönstren, lika många som lärjungarna var, kan hon inte svara på.
– Ingen har tittat på de arbeten som ska göras, vi har precis fått reda på att vi får bidrag.
Fasadmålning
Hela fasaden på Degerfors kyrka ska målas och Johnsson tror det blir samma kulör som är på kyrkan nu, då den togs fram förra gången den målades om och är mest likt den ursprungliga färgsättningen.
– Vi skulle renoverat fönstren i Degerfors kyrka i år också, men flyttar fram det och tar det samtidigt som fasaden istället, säger hon. Till fönsterrenoveringen har man beviljats bidrag tidigare.
– Det som ska göras i år på församlingens byggnader är takbyte på gamla delen av Församlingshemmet i Degerfors. Men det går inte under den här ersättningen, säger Johnsson.
Textilkonst
Nu är det inte enbart till stora byggnader kyrkoantikvarisk ersättning betalas ut. I Rudskoga kyrka exempelvis får man drygt 14 000 kronor till renovering av en grön mässhake.
– Det är gjord av sidendamast från ett italienskt väveri, men det var en stor svensk konstnärinna som gjorde den 1943, nämligen Sofia Widén. Så det här är ingen skit, utan fina grejor och vi skulle aldrig ha råd att köpa den här konsten idag. Så vi får vara rädda om det vi har, säger Hedenskog som tycker det känns extra roligt just med textilkonsten, då hon menar att många kvinnor inte fått den uppmärksamhet som de borde ha fått.
– Inom textila området har vi högkvalitativ konst och det är oftast kvinnor som skapat konstverken, säger hon.