Hoppa till huvudinnehållet

Äldreomsorgen kommer inte räcka till: ”Hela kommunen måste vara engagerad”

Publicerad:
Reporter Helena Lundberg
Helena Lundberg
helena.lundberg@kt-kuriren.se
Enligt en extern utredning behöver Karlskoga kommun ta ett gemensamt ansvar för äldreomsorgen.
Enligt en extern utredning behöver Karlskoga kommun ta ett gemensamt ansvar för äldreomsorgen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vid en genomlysning av Karlskoga kommuns lägesbild för vård och omsorg har flera förbättringsområden noterats. Ett av dessa är att alla måste ta ett gemensamt ansvar för äldreomsorgen.

Att Karlskoga inom några år kommer få en ökad andel äldre i kommunen har man vetat om sedan tidigare. För att veta hur man ska kunna möta behovet som målgruppen har anlitade socialnämnden en extern aktör, Public Partner, för att se över var kommunen står idag och vad man behöver fokusera på framöver.

– Det är väldigt bra att få den här formen av externa genomlysningar, jag tycker det är ett antal saker som är väldigt viktiga att lyfta upp, säger Ola Karlsson (M), socialnämndens ordförande.

Utredningen visade att Karlskoga kommuns socialförvaltning redan vidtagit en hel del åtgärder för att bättre kunna möta det ökade behovet av äldreomsorg.

Boendetrappa

En stor utmaning är att öka antalet platser på äldreboenden, men även att man med tidiga insatser och hjälpmedel ska kunna göra äldre mer självständiga.

– Sen handlar inte genomlysningen bara om boende för äldre i form av särskilda boenden, utan man pratar om bostäder generellt, mellanboenden och tillgängliga bostäder. Det gäller att få en boendetrappa på något sätt, säger Eva Persson, kanslichef på socialförvaltningen.

Men den allra största utmaningen är att få en mer kommunövergripande syn på äldreomsorgen, att alla förvaltningar och nämnder delar bilden av att äldreomsorgen är en viktig fråga för hela kommunen.

– Utredningen föreslår att man med viss regelbundenhet ska göra genomgångar för att man få en gemensam bild av hur äldreomsorgen fungerar, vad finns det för utmaningar och vad behöver vi jobba med, säger Karlsson.

Aktiviteter

Karlsson menar att klartecknet för att börja bygga det nya äldreboendet i Stråningstorp kan vara en intresseväckare och ett bra startskott för det gemensamma arbetet framöver.

– Jag tror att intresset från kommunledningen kommer öka för det här. Det blir lite mer handfast, nu kommer det här nya boende och hur ska man jobba för det.

För att få en mer engagerad och enad kommun i äldreomsorgsfrågan har socialnämnden och förvaltningen tagit fram aktiviteter där första ska genomföras under tredje kvartalet i år.

– Ett förslag är att ha gemensamma träffar där man minst en gång per mandatperiod ser över utmaningar och behov. Det är inte bara en fråga för socialnämnden utan hela kommunen måste vara engagerad i det här, avslutar Karlsson.

Artikeltaggar

Eva PerssonKarlskoga kommun (org)Ola KarlssonSocialnämnderVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.