Catarina Lindström: En attack på oss alla

Ledare
PUBLICERAD:
I måndags kastade en man sten mot entrédörren till Karlskoga kommun. Ingen kom till skada, mannen greps, och en glasmästare fixade en ny ruta på nolltid. Inget att göra så mycket väsen av?

Jo, i mina ögon är detta något att göra väldigt mycket väsen om. Varenda karlskogabo ska vara arg, upprörd, förbannad och orolig.

För kommunen är vi. Stenen kastades mot oss alla.

För om inte alla tusentals kommunanställda går till jobbet varje dag – hur ska Karlskoga fungera då?

Skola, hemtjänst, sophämtning, badhus, bygglov, socialtjänst och fritidsaktiviteter, bara för att nämna något av det som sköts av kommunen.

Visst kan mycket av det skötas bättre, det kan vi alla vara överens om. Vi har skrivit många artiklar om olika saker som inte fungerar som det ska. Ibland har det blivit förändringar, ibland inte. Och man ser det ur en enskild karlskogings perspektiv kanske just det som är allra viktigast för mig är det område där bristerna är störst.

Men alla de som går till jobbet varje dag för att se till att den kommunala verksamheten fungerar har bestämda arbetsuppgifter, mandat, arbetstid, lagar och förordningar att hålla sig till. Deras chefer har en budget att hålla och en verksamhet att driva utifrån de resurser de fått sig tilldelade. De i sin tur har fått en budget som beslutats av våra politiker. Politiker som du och jag har haft chans att välja i kommunalvalet och de som fick flest av Karlskogabornas röster fick också förtroendet att fördela de gemensamma resurser vi har.

Många tycker att fel politiker vann, några fler är nöjda med utfallet av valet 2018.

Men oavsett vad man tycker så är detta det system vi har.

Det kallas demokrati, och så vitt jag vet har ingen kommit på något bättre sätt att låta oss alla vara en del av det samhälle vi lever i.

Så stenarna mot kommunhuset i Karlskoga kastades mot oss alla, mot det samhälle vi lever i, mot den demokrati som vi kanske ibland tar för given. En demokrati som måste värnas och vaktas hela tiden, det finns skrämmande exempel på nära håll om vad som händer om man inte gör det.

Därför är ett stenkastning mot kommunhuset något att göra mycket väsen av.

Catarina Lindström