Hoppa till huvudinnehållet

Investeringar för 23 miljoner i Coophuset -blir det en valfråga igen?

Publicerad:
Före detta Coop-huset vid torget, Medborgarplatsen, i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Ska Coop-huset än en gång bli en valfråga, eller kommer politiken enas redan i fullmäktiges möte på måndag? Fastighetsaffären som Vänsterpartiet vill genomföra är förenat med investeringskostnader på i runda slängar 23 miljoner kronor och en del är direkt akuta nödvändiga åtgärder.

De vill köpa ”Coophuset”: ”En fantastisk möjlighet”

Vänsterpartiet vill köpa det så kallade Coop-huset vid Medborgarplatsen. Frågan tas upp i kommande fullmäktigemöte.

I de besiktningar som gjorts av hög- och lågdelen i huset finns i konsultföretagets bedömning, som följer trafikljusprincipen med rött, gult och grönt, inte en enda grönmarkerad punkt.

Det samlade intrycket beskriver de åt det negativa hållet och en långsiktigt hållbar fastighetsutveckling bedömer de med stor sannolikhet kommer kräva betydligt större ekonomiska insatser, än de underhållskostnader som framlagts i rapporterna.

Grisen i säcken

Nästan 5 miljoner kronor kostar det akuta underhållsbehovet av klimatskalet, bland annat läckande tak genom samtliga våningar. Underhållskostnaden för det därefter är drygt 900 000 kronor per år de kommande åren.

Utöver det behövs akut underhåll av tekniska installationer, ventilation och dylikt, vilket beräknas till 4 miljoner.

Till detta ska läggas de investeringar som behövs i kontorslokalerna beräknade till 12,8 miljoner kronor.

På frågan om det inte är att köpa grisen i säcken, svarar kommunstyrelsens ordförande Anneli Mylly (V):

– Nej, vi har gått igenom det där jättenoga och det finns kalkyler uträknade på vad vi måste hyra ut för att gå jämnt upp.

Andra värden

Enligt ekonomichef Per Nordins tjänsteskrivelse så köper inte Degerforsbyggen huset då de inte finns affärsmöjlighet i förvärvet. Degerfors industrihus AB köper det inte då det är för stor affärsrisk, för i deras fall måste kalkylen visa på att fastigheten relativt omgående genererar vinst.

Vänsterpartiet vill köpa Coophuset men det kan än en gång bli en valfråga, för Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, tror inte partierna står enade i frågan.
Vänsterpartiet vill köpa Coophuset men det kan än en gång bli en valfråga, för Anneli Mylly (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors, tror inte partierna står enade i frågan. Foto: Kajsa Juslin

– Vi har andra möjligheter att hyra ut än bolag har, som ska gå med vinst. Vi har räknat ut att vi kan hyra ut för 800-900 kronor kvadratmetern och gå med plus, säger Mylly.

– Det är ju andra värden för oss, att förfoga över det här torget.

Torget?

– Ja det hänger ihop. Nu är där jättetråkigt, det finns ingen rörelse om vi inte har en affär här, säger Mylly och bedyrar att det inte finns några planer på ny infart och parkeringsplatser, som Vänsterpartiet tidigare föreslagit.

Men det är ändå direkta investeringskostnader på nästan 23 miljoner?

– Fast det är ju inte direkta. Det beror ju på vad man får för hyresgäst och vad den behöver. För ofta är det ju så att fastighetsägaren står för utsidan och insidan står hyresgästen för, säger Mylly.

Skamfläck

– Vi köper det inte för att tjäna pengar utan för att rädda centrumutvecklingen, säger Mylly.

Samtidigt dras socialnämnden med gigantiska underskott, kommunen står inför ett 25-miljoners läktarbygge på Stora Valla och gatuunderhållet är rejält eftersatt, för att nämna något.

Före detta Coop-huset i Degerfors är en stor byggnad mitt i centrum som enligt Anneli Mylly (V) är en skamfläck.
Före detta Coop-huset i Degerfors är en stor byggnad mitt i centrum som enligt Anneli Mylly (V) är en skamfläck. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Ja men fråga våra medborgare vad de tycker om Coop-huset då, för det är ju en skamfläck idag i kommunen. Nånting måste göras där, oavsett om man får hyresgäster eller river det så råder ju vi över huset om vi köper det, säger Mylly och fortsätter:

– Man måste ta risker för att det ska bli nånting. Är det så att vi inom en snar framtid inte får det uthyrt, då får vi fundera på att antingen använda det till våra egna verksamheter eller riva det. Redan 2016 diskuterades det runt att förlägga kommunens verksamheter i högdelen precis som tidigare, när dåvarande tekniska kontoret och senare även skolförvaltningen huserade i fastigheten.

– Jag tror ingen vill att det ska stå tio år till som det är nu, fast det är ju risken om vi inte tar det erbjudande vi fått. Eller att nån annan köper det och det blir vad som helst, som inte har med handel att göra.

Som vad?

– Jag vet inte, flyktingförläggning eller vad som helst. De som äger det kan göra vad de vill utan att vi har någon påverkan och det har stått tomt sen 2020 och vi har varit tydliga med att vi vill att det ska bli liv och rörelse i huset. Men de som äger det har ju fått det här i ett stort paket av Captiva, som de köpte det av. Så de har inte lagt två fingrar i kors för att försöka hyra ut den ens, säger Mylly.

Årlig kostnad

Mylly tror dock att såväl kontor som butikslokal kommer bli uthyrt och hon nämner att Degerforsbyggen får många samtal från företag som är i behov av kontorslokaler.

Nånting måste göras där, oavsett om man får hyresgäster eller river det så råder ju vi över huset om vi köper det
Anneli Mylly (V)

Enligt ekonomichefen hamnar stämpelskatt och hyra för i år på drygt 1,1 miljoner kronor om köpet blir av. Följande år beräknas hyreskostnaden för kommunen hamna på 1,8 miljoner kronor plus avskrivningskostnad på drygt 1 miljon kronor när alla de investeringar man räknat på inkluderas.

Hyresintäkterna har Nordin svårare att uttala sig om, men säger att med de första nödvändiga klimatskalsåtgärderna gjorda så är en tänkbar framtida, av Degerforsbyggen uppskattad, intäkt 700 kronor för butik och 1 000 kronor för kontor per kvadratmeter.

Befintlig skuld

Underhållsskulden på befintliga kommunala fastigheter som Degerforsbyggen förvaltar idag är för klimatskal, som utgörs av tak, fasad, fönster, entrédörrar med mera, på 54 miljoner kronor exklusive moms.

Inom en tioårsperiod tillkommer cirka 18 miljoner kronor och därmed ligger skulden på 72 miljoner kronor.

Exakt summa för underhållsskuld på tekniska installationer, som värmesystem, hissar, ventilation och dylikt, finns ingen i nuläget men enligt uppgift från Degerforsbyggen bedöms den vara lika stor.

54 miljoner kronor är också underhållsskulden på asfalt på kommunens gator- och vägar under en tioårsperiod och i år är det underhållsbehovet beräknat till drygt 33 miljoner kronor.

Kommunen erbjuds köpa det så kallade Coop-huset för 6,7 miljoner kronor.
Kommunen erbjuds köpa det så kallade Coop-huset för 6,7 miljoner kronor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anneli MyllyDegerforsDegerfors Industrihus ABDegerforsbyggenFastigheterKommunfullmäktigeMedborgarplatsenPer NordinPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.