Hoppa till huvudinnehållet

Miljonbelopp till BIK när backen skriver NHL-kontrakt: ”Betyder mycket för oss”

Publicerad:
Filip Roos med Skellefteå AIK förra säsongen. 2019-2021 spelade backen två säsonger i BIK Karlskoga.
Filip Roos med Skellefteå AIK förra säsongen. 2019-2021 spelade backen två säsonger i BIK Karlskoga. Foto: Ola Westerberg/BILDBYRÅN

Förre BIK-spelaren Filip Roos har skrivit NHL-kontrakt med Chicago Blackhawks vilket ger BIK miljonbelopp i NHL-ersättning.

– Det är klart att det betyder mycket för oss, säger BIK Karlskogas klubbchef Torsten Yngveson.

23-årige backen Filip Roos spelade 2019-2021 två säsonger i allsvenska BIK Karlskoga innan han lämnade för Skellefteå AIK i SHL. Efter en säsong hos Skellefteå har Roos nu skrivit på ett tvåårigt ”NHL-rookiekontrakt” med Chicago Blackhawks, det meddelar klubben på sin hemsida.

– Filip är en spelare med en stor kropp som har en stark skridskoåkning för sin storlek. Det är en kombination av egenskaper som många lag i ligan alltid letar efter, säger Chicagos general manager Kyle Davidson till lagets webbplats.

Filip Roos NHL-avtal ger klirr i kassen hos BIK som får ta del av den NHL-ersättning som betalas ut när svenska spelare tecknar kontrakt med NHL. Enkelt förklarat delas NHL-pengarna ut till de klubbar där spelaren lirat de senaste fyra säsongerna.

Gällande Roos betyder att det BIK får ersättning för två av fyra år, vilket grovt räknat ger Karlskogaklubben omkring 150 000 dollar, det vill säga cirka 1,5 miljoner kronor.

Torsten Yngveson är klubbchef i BIK Karlskoga.
Torsten Yngveson är klubbchef i BIK Karlskoga. Foto: Kajsa Juslin

”Bra tillskott i kassan”

BIK:s klubbchef Torsten Yngveson berättar mer:

– I stora drag betyder det här att vi får NHL-pengar för Roos för de två år som han var hos oss. Hur mycket det blir beror lite på hur många svenska spelare som skriver NHL-kontrakt och så vidare. Det är omöjligt att säga ett exakt belopp nu, men det är ett bra tillskott i kassan för oss, säger Yngveson.

150 000 dollar grovt räknat. Vad betyder det för BIK?

– Det är klart att det betyder mycket för oss. Utöver det har vi Henrik Björklund som går till SHL (till Färjestad BK). Eventuellt får vi även NHL-ersättning för Linus Karlsson om han skriver NHL-kontrakt.

– Sedan de här nya avtalen med SHL och så vidare, så har vi fått fina tillskott i stort sett varje säsong. Vi hade nog haft svårt att vara där vi är om det här inte hade funnits. Men samtidigt finns det en baksida att det går att plocka kontrakterade spelare. Det går alltid att vrida och vända på det, men i det stora hela har BIK Karlskoga haft en bra utdelning på det här.

Hur känns det att ni har hjälpt och utbildat ytterligare en spelare som skrivit NHL-kontrakt?

– Det är väl ett kvitto på att vi har en bra verksamhet och det är vi stolta över. Under min tid som klubbchef tror jag att Roos är den fjärde spelarna från oss som skriver NHL-kontrakt så här långt, säger Torsten Yngveson.

Före detta BIK-spelare som skrivit NHL-kontrakt är exempelvis Victor Ejdsell, Carl Persson och Theodor Lennström.

På svenska ishockeyförbundets hemsida går det att läsa mer om NHL-ersättningen och ett nytecknat avtal med NHL som börjar gälla säsongen 2022-2023.

Filip Roos i BIK-tröjan.
Filip Roos i BIK-tröjan. Foto: Roger Gleisner

Artikeltaggar

BIK Karlskoga A-lagFilip RoosFärjestad BK HerrHockeyallsvenskanIshockeyNHLSHLTorsten Yngveson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.