Susanne Sjöstedt: Kokar ner till rent trams

Ledare
PUBLICERAD:
Jag borde rösta på Vänsterpartiet, om man ska tro Expressens valkompass. En ”kompass” som med två dussin frågor vill ge mig ”en fingervisning” åt vilket håll mitt intresse kan ligga.

Nåja, har man inte ens en fingervisning finns kanske inte mycket till hopp.

Jag kommer i alla fall inte rösta för V, men de ligger i alla fall närmare än för partiet som hamnar hopplöst sist i mitt testresultat: Moderaterna.

Så vad är problemet? Höga poäng för V, MP och S och låga för M, SD och KD låter väl i ärlighetens namn som ett rätt klockrent testresultat för en politisk redaktör på en röd ledarsida?

Ja, problemet i grunden är att det till sist kokar ner till trams.

Vilka frågor ska ställas? Hur ska svaren analyseras? Det är knepigare än man kanske tror.

Hur hittar man de stora skiljelinjerna i vad partierna tycker? Ja, här är problem nummer ett: att hitta ett par dussin politiska frågor som dels är frågor som en majoritet som gör testet har en bestämd åsikt om, dels är frågor där partierna tycker olika.

För även om det känns som att politiken polariserats enormt under de senaste mandatperioderna, mer än något annat i partiernas relation till SD, så är fortfarande många av besluten riksdagen klubbar sånt de flesta partier tycker lika i.

I väldigt många politiska frågor överlappar nämligen partiernas åsikter varandra – ända från höger till vänster.

Så de som sätter ihop valkompasser får helt enkelt jaga små profilfrågor för att hitta de tydliga skiljelinjerna. Och även om såna kan bli väldigt diskuterade när de dyker upp i debatten, är de sällan avgörande för väljarnas val av parti.

Vad tycker du om anonyma vittnen i rättegångar, om familjevecka, strandskydd och miljonärsskatt? Känns en ny folkräkning som en speciellt angelägen politisk fråga? Införandet av visitationszoner där polisen kan söka efter vapen då?

Sammanhållningen i högersamarbetet M, KD och SD blir i och för sig snabbt kristallklart. Där blocken så sent som förra valrörelsen ville knuffa SD ifrån sig och hävda att partiet hade mest gemensamt med de andra, har ett nytt högerblock formats som vill profilera sig på kriminal- och rättspolitik och minskad invandring.

För att fånga upp eventuella miljöpartister slängs en fråga in om höghastighetståg, kristdemokrater ska hittas genom frågan om ett nytt vårdbidrag. Familjeveckan ska väl särskilja S från V som annars är hyggligt överens i välfärdsfrågorna.

Men nåt djup i frågorna, en problematisering i en komplicerad fråga som får den som vacklar att känna sig lite mer säker, nej det ryms förstås inte. Om fyra år kommer det här valets tester att kännas precis lika intetsägande som frågorna i förra valrörelsens valkompasser känns i dag.

Nu spelar det tackolov inte så stor roll ändå, för ingen skulle väl komma på tanken att välja parti genom en nätundersökning?

Susanne Sjöstedt