Catarina Lindström: En absolut lysande idé

Ledare
PUBLICERAD:
Samhällsbyggnadsnämnden har lagt ett förslag som går ut på att Karlskogas skolor får en pott pengar för att motverka skadegörelsen. ”Jaha, ännu ett lovvärt projekt” tänker ni. Men icke!

Detta är inte ännu ett långsiktigt projekt, det är inte information, det är inte någon som ska åka runt och prata och förklara varför det är dumt att klottra och krossa fönster.

Penningpotten är nämligen konstant , det är användningsområdet som skiftar.

Om skolorna inte behöver lägga pengar på att laga krossade rutor och tvätta nerkladdade väggar går pengarna i stället till några nya fotbollsmål eller något annat som gör elevernas skoldagar lite mer angenäma.

En utredning visar att vi varje år lägger 650 000 kronor av våra skattepengar på att åtgärda skadegörelse på kommunens skolor. Det är många fotbollsmål vi pratar om här.

Det geniala är direktkopplingen.

Ronnie Erhard (M) gick själv i en skola med det systemet och han konstaterar att ”Det gjorde att man fick ett konsekvenstänk.”

Precis så.

Helt plötsligt har du inte slagit sönder ett fönster – du har sabbat möjligheten för dina skolkompisar att få åka på den där intressanta studieresan som ni hade pratat så länge om.

Du har inte längre kladdat på en vägg – du har spolierat chanserna till det där extra ni hade tänkt att göra för att skolavslutningen skulle bli speciell.

Orsak och verkan. Klart som korvspad.

Jag tror också att Ronnie Erhards förhoppning att man ska kunna sprida detta tänk och skapa en annan medvetenhet om och inställning till skadegörelse tror jag också är helt realistisk.

För på riktigt; vem vill inte arbeta i en bra miljö med möjlighet till positiv utveckling?

Så jag hoppas verkligen att detta förslag får gillande hela vägen upp i beslutsprocessen så att det kan bli verklighet.

Naturligtvis är det sorgligt att detta ens ska behövas, men när världen nu ser ut som den gör tror jag att detta är ett utmärkt sätt komma till rätta med problemet.

Catarina Lindström