Efter votering stod det klart. Degerfors kommun köper det forna Coop-huset. Tre partier var för köpet och fyra emot när frågan avgjordes i fullmäktige.
Vänsterpartiets Peter Pedersen var först uppe i talarstolen i frågan och han sa att man från Vänsterpartiets sida var övertygade om att man ska gå på det förslag som gavs i kommunstyrelsens arbetsutskott, att köpa fastigheten där Coopbutiken fanns förut.
Pedersen talade om hur hans parti tidigare försökte förhandla för att behålla Coop i huset och hur han i stort sett dagligen träffar på personer som tycker det är omöjligt att få till en positiv utveckling i centrum så länge huset står där och ser ut som det gör.
– Vi ser det som en möjlighet att få rådighet över huset, att vi bestämmer vad vi i fortsättningen vill göra. Vi har tagit fram egna kalkyler med olika alternativ där man förstås inte renoverar ett hus för 23 miljoner om man inte har hyresgäster, sa Pedersen och vidare att man först ska säkra klimatskalet och därefter våning för våning om någon vill hyra hela eller delar av ett plan så får man fixa det då, sa Pedersen.
– Vill man inte ha huset kvar, då är det vi som ska fatta beslut om det. Vill vi att vi ska utveckla huset till nånting, så är det vi som ska besluta om det, sa Pedersen och som anser att 6,7 miljoner kronor är väldigt låg kostnad, även sett till det skick huset har.
Urusel affär
– Efter många om och men har vi kommit fram till, att det här är en urusel affär. Vi tror att det blivit billigare och ok vi köper fastigheten och sen så jämnar vi den med marken, låter 34:an i himlen gå in, som man sjunger, sa Peter Nyström (SD) och fortsatte:
– Men man får ställa en värdering mot en annan och vad gäller affärsmässigheten, så nej. Vad gäller rådigheten, att få möjlighet att göra vad vi vill med fastigheten och den yta som fastigheten står på, så överväger den. Men det är med stor tvekan, för jag tror inte vi kommer kunna hyra ut den här inom överskådligt tid så vi får lönsamhet i den. Därför yrkar vi bifall till köpet, men vill ha en protokollsanteckning, att förhandlarna från vår sida innan köpekontraktet skrivs på gör allt som står i deras makt att försöka få ned köpeskillingen.
Lån för likviditet
– I kommunstyrelsens möte, som hölls innan fullmäktige, yrkade vi på avslag på grund av kommunens svaga ekonomi. I morgon kommer vi också ha ett kommunstyrelsemöte, där vi kommer ställas inför om vi godkänner en upplåning på 50 miljoner för att stärka kommunens likviditet och säkra kommunens betalningsförmåga. Också en anledning till att vi ställer oss kritiska till att göra den här investeringen, sa Johanna Svärd (S) och nämnde renoveringsbehov på skolan, underhållsskulder på asfalt på vägar och på de fastigheter man redan äger.
Snabba bud
Svärd tyckte även det var väldigt snabba bud då frågan kom upp i arbetsutskottet för knappt två veckor sedan. Hon anser att andra förtroendevalda kunde ha engagerats mycket tidigare i frågan för att få så bred politisk förankring som möjligt. Det tyckte även Centerpartiets Birgitta Höijer.
– På mötet innan sa man också att man undvikit att göra det här offentligt för att inte riskera att någon annan intressent ska få möjlighet att att köpa upp fastigheten. Personligen kan jag tycka att det hade varit en möjlighet att öppna upp för en affär och möjliggjort för andra företag att köpa fastigheten, sa Svärd.
– Det är viktigt att vi får rådighet över torget, men i det här fallet i min värld väger ekonomin tyngre. Vi får fortsätta att ta pengar från bolagen för att hålla oss flytande och kommer låna till likviditeten, sa Lars-Gunnar Hedenquist (L) och nämnde också befintliga underhållsskulder och att efterfrågan på lokaler inte verkar särskilt stor.
Bulldozerkörkort
– Jag tycker inte det är konstigt att man inte får hyresgäster i monoliten. Som det ser ut nu är det ju inte beboeligt överhuvudtaget och för att få det beboeligt kostar det en himla massa, sa Birgitta Höijer (C), som tyckte att även om kommunen skulle få det för en krona så är renoveringskostnaden hög och rivningskostnaden vet man inget om.
– Moderaterna vill ha ett levande centrum i Degerfors. Om det betyder att vi måste investera i ett köp av byggnaden för att vi ska äga marken och råda över Medborgarplatsen så är det något vi måste överväga. Om det sen innebär att vi river huset, Anna är fullt beredd att skaffa bulldozerkörkort och få det att övningsköra med, eller om vi rustar upp det eller bygger nånting helt nytt så yrkar vi bifall till liggande förslag, sa Ann-Christin Pettersson (M).
Inför förra valet föreslog nämligen Anna Nordqvist (M) att om kommunen skulle köpa huset skulle man låta bulldozra ned det.
Osäkra kalkyler
Bifall yrkade däremot inte Kristdemokraterna på.
– Äntligen finns möjligheten att förvärva Coophuset och till ett fyndpris, knappast 2,5 mille över beräknat marknadsvärde. Men är det bara att slå till?, sa Johansson och sa att KD inte ställer upp på osäkra kalkyler, gissningslek och osäker affärsplan. Han ansåg istället att kommunen borde ställa krav på upprustning av fastigheten, förenat med vite.
– Jag kan väl säga till de som tycker det här är en stor investering och tycker vi behöver investera i annat, asfaltera gator och reparera skolor, att jag håller väl med om att det finns behov av det. Problemet med de investeringarna är att de ger ingen avkastning, sa Gertowe Thörnros (V) och hävdade att det går att få ihop fastighetsköpet utan att det blir någon kostnad för kommunen.
– Alternativet är att det står kvar, som ett monument över politisk handlingsförlamning i den här kommunen, sa Thörnros vidare.
Voteringen slutade med 17 röster för ett köp och 13 emot. Det ledde till reservationer från S, KD, L och C.