Hoppa till huvudinnehållet

ESC-vinnarna drog in miljoner till armén

Publicerad:
Oleh Psiuk i sin rosa mössa och resten av medlemmarna i Kalush Orchestra poserar med fans. Bandet auktionerat ut statyetten och mössan. Arkivbild. Foto: Mykola Tys/AP

Årets vinnare av Eurovision Song Contest, ukrainska Kalush Orchestra, har auktionerat ut vinnarstatyetten till förmån för den ukrainska armén.

Mikrofonen i glas, som bandet tilldelades i Turin för sin låt "Stefania" inbringade motsvarande nästan nio miljoner kronor i en auktion som genomfördes på Facebook på söndagen, rapporterar Sky news.

Även frontmannen Oleh Psiuks karaktäristiska rosa fiskehatt lottades ut, vilket inbringade motsvarande strax över tre och en halv miljoner kronor.

Omkring 31 000 personer från 56 länder deltog i auktionen, som tillät bud även i kryptovaluta. Det vinnande budet, 500 Etherium, lades av en europeisk kryptobörs.

Pengarna ska gå till den ukrainska armén. Bandet har tidigare meddelat att tanken är att köpa in tre avancerade drönare.

Artikeltaggar

Eurovision song contestKrigMusikUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.