Hoppa till huvudinnehållet

Händelsen med tjänstemannen kostar skattebetalarna över fyra miljoner

Publicerad:
Karlskoga kommun får i slutänden betala över fyra miljoner kronor i samband med att tjänstemannen, personalchefen och kommundirektören klev av sina poster.
Karlskoga kommun får i slutänden betala över fyra miljoner kronor i samband med att tjänstemannen, personalchefen och kommundirektören klev av sina poster. Foto: Ylva Westerlund

Den totala summan som Karlskoga kommun får betala ut för de tre tjänstepersonerna som lämnat sina poster i kommunhuset uppgår till minst fyra miljoner kronor. Av detta tillfaller nästan en miljon förre personalchefen, som man fram till nu menat att han sagt upp sig själv.

Kammarrätten i Göteborg gav KT-Kuriren rätt och upphäver det beslut Karlskoga kommun tog om att inte lämna ut de överenskommelser man upprättat i samband med att tjänstemannen och personalchefen avslutat sina tjänster.

Den förre kommundirektören Johan Harryson hade sin sista anställningsdag som tidigare meddelats den 5 april.

Han kommer få 113 000 kronor i månaden fram till 2023-04-04, en summa på 1 356 000 kronor.

Personalchefen som vi fram till nu trott sagt upp sig, har enligt underlaget skrivit en överenskommelse om avslut av anställning och som ger honom ett avgångsvederlag.

Överenskommelsen innebär att Skog får 76 000 kronor i månaden under ett år, fram till 2023-04-07. Han hade sin sista anställningsdag fredagen den 8 april.

Den totala summan uppgår till 920 000 kronor.

Förre kommundirektören Johan Harryson tecknade under sin sista arbetsdag en överenskommelse om avgångsvederlag för personalchefen.
Förre kommundirektören Johan Harryson tecknade under sin sista arbetsdag en överenskommelse om avgångsvederlag för personalchefen.

Skog och Harryson undertecknade överenskommelsen måndagen den 4 april. Samma dag som Skog var redo att presentera sin utredning för kommunstyrelsens arbetsutskott, men aldrig fick komma in på mötet

Sista arbetsdagen

Orsaken till varför Harryson gjorde en överenskommelse om avslut med förre personalchefen är oklart.

– Det kan bara Johan Harryson svara på. Det här är något som inte någon av oss som är kvar har att göra med, säger kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) och fortsätter:

– Vad jag förstod så ansåg Skog inte att KSAU hade något förtroende för honom och han var väldigt besviken.

KSAU har väl inget med hans anställning att göra?

– Nej, det är helt riktigt. Ja, därför stod det ju honom helt fritt. Hade han inte sagt upp sig så hade han ju jobbat kvar, det hade inte hänt något med det, säger Ring.

Att det skulle funnits en överenskommelse som Harryson skrivit på under sin sista arbetsdag är inget som Ring hade vetskap om.

”Man kan tycka saker, men det är inte därför jag är här”, säger Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande.
”Man kan tycka saker, men det är inte därför jag är här”, säger Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande. Foto: Kajsa Juslin

– Det har inte varit någon diskussion om en överenskommelse, jag har utgått hela tiden ifrån att Skog sa upp sig. Deras uppgörelse är på delegation, så jag har inget att tillföra i den diskussionen, säger Ring och tillägger:

– Man kan tycka saker, men det är inte därför jag är här.

1,6 miljoner

Den av de tre som slutade i samband med händelsen och fick ut mest av kommunen var tjänstemannen själv.

Hans överenskommelse innebär att han under två års tid kommer få en månatlig utbetalning från Karlskoga kommun på 67 000 kronor.

Den totala summan landade på 1 608 000 kronor.

Tjänstemannens sista anställningsdag är signerad till 28 april 2022.

Sammanlagda summan som händelsen kring tjänstemannen kommer kosta Karlskoga kommun uppgår till 3 884 000 kronor. I den summan är inte eventuella sociala avgifter inräknade.

Avgångsvederlagen för Harryson och Skog är pensionslönegrundande, men ingen semesterersättning utgår.

För tjänstemannen är utbetalningarna vare sig pensionslöne- eller semesterersättningsgrundande.

Däremot är tjänstemannens avgångsvederlag samordningsfritt vilket innebär att överenskommen summa kommer att betalas ut i två år oavsett om han får en ny anställning innan dess eller ej.

KT-Kuriren har sökt Harryson för en kommentar om överenskommelsen mellan honom och Skog.

Artikeltaggar

KarlskogaKarlskoga kommun (org)SamhälleTystnadskultur

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.