Hoppa till huvudinnehållet

Så många brottsdömda lärare arbetar i din kommun

Publicerad:
Tusentals legitimerade lärare i svenska skolor har dömts för brott. Flera av dem kan även kopplas ihop med kriminella nätverk. Genrebild.
Tusentals legitimerade lärare i svenska skolor har dömts för brott. Flera av dem kan även kopplas ihop med kriminella nätverk. Genrebild. Foto: Fredrik Varfjell

I Karlskoga och Degerfors kommuner finns i dagsläget ett 20-tal legitimerade lärare som har dömts för brott. Hundratals lärare i Sverige ska dessutom ha blivit dömda för sexual- och våldsbrott.

Det visar en färsk rapport från Acta Publica.

I dag finns det fler än 282 000 legitimerade lärare och förskollärare i Sverige. Nu visar en granskning av Acta Publica att 7 000 av dem har blivit dömda för brott mellan 2001 och mars 2022 – och 24 av dem arbetar som lärare i Karlskoga eller Degerfors.

Siffrorna gäller alla brottstyper som har lett till en fällande dom i domstol, oavsett om domen utfärdades före eller efter att läraren fått sin legitimation.

I Karlskoga kommun finns 20 lärare som dömts för brott. I Degerfors kommun är motsvarande siffra 4 lärare.

Flest brottsdömda lärare i länet har Örebro kommun, som hamnar på sjunde plats i hela landet med totalt 131 lärare.

Antal lärare dömda för brott 2001-2022 (mars)
KommunAntal lärare
Örebro131
Karlskoga20
Kumla15
Lindesberg13
Hallsberg12
Askersund10
Degerfors4
Lekeberg4
Ljusnarsberg4
Nora4
Hällefors2
Laxå2

Lärarlegitimationen infördes 2013 för att säkerställa att elever i skolan undervisas av lämplig och kompetent personal. Legitimationen skulle också göra att olämpliga personer kan hindras från att verka inom skolan. Totalt har 34 lärare fått sina legitimationer återkallade sedan den infördes.

För att en lärare ska kunna bli av med sin legitimation måste personen antingen ha varit ”grovt oskicklig” i sin yrkesutövning, ha begått ett allvarligt brott eller på något annat sätt ha visat sig vara ”särskilt olämplig” att undervisa.

Läraren kan också ha en sjukdom som gör att personen inte borde jobba som lärare. Läraren själv kan även begära att legitimationen återkallas.

I Karlskoga och Degerfors jobbar 24 legitimerade lärare som blivit dömda för brott. Genrebild.
I Karlskoga och Degerfors jobbar 24 legitimerade lärare som blivit dömda för brott. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT

Enligt granskningen är 200 legitimerade lärare dömda för sexual- och våldsbrott, medan 300 uppges ha kopplingar till extremism och organiserad brottslighet. Till exempel kan 70 legitimerade lärare enligt rapporten kopplas till kriminella nätverk.

Samtidigt menar Acta Publica i sin rapport att det utöver brottslighet kan finnas andra aspekter som gör en person olämplig som lärare. Över 200 lärare i Sverige har exempelvis kopplats ihop med ”extremistiska och odemokratiska ideologier”.

Sammanfattningsvis menar Acta Publica att systemet med lärarlegitimationer har flera brister och det gäller främst Skolverket och Skolinspektionens bristande inhämtning av information.

Fakta

Legitimerade lärare

Enligt skollagen är det bara legitimerade och behöriga lärare eller förskollärare som får undervisa i skolan och sätta betyg på egen hand. Legitimation är också en förutsättning för att få fast anställning som lärare, med undantag för bland annat lärare i modersmål och i yrkesämnen på gymnasiet.

För att kunna straffa och stoppa dåliga lärare finns LAN – Lärarnas ansvarsnämnd – en slags domstol som kan dela ut varningar och återkalla legitimationer. Olämpliga lärare utreds först av Skolinspektionen, som avgör om ärendet ska tas vidare till LAN.

En person som har blivit av med legitimationen kan fortsätta att jobba som obehörig lärare. Rektor och huvudman har förvisso ett övergripande ansvar för att ge elever en god utbildning i trygg miljö, och i det ingår enligt lag att anställa lämpliga personer. Men vad denna lämplighet innebär är inte tydligt specificerat i något regelverk.

Källa: Acta Publicas rapport Lärarna och Skolverket

Artikeltaggar

Brott & blåljusDegerfors kommunDomstolarKarlskoga kommunLärareÖrebro länSkola och utbildningSkolinspektionenSkolverket

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.