Catarina Lindström: Tänker på Fawlty Towers

Politik
PUBLICERAD:
I september är det val. Bland annat ska vi rösta på de politiker som vi tror är bäst skickade att styra vår kommun de närmaste fyra åren.

De kommer att slåss om vår röst, vårt förtroende. Just nu känns det som att de som sitter i toppen nu kommer att ha en ganska rejäl uppförsbacke i det jobbet.

Jag tänker mest på min barndoms serie Fawlty Towers med John Cleese som den förvirrade hotellägaren och på den hunsade Manuel vars stående replik var ”I know nothing”?

För lite så känns det när vi fortsätter att rulla upp omständigheterna kring hur kommundirektör John Harrysson, personalchef Jörgen Skoog och den tjänsteman som anklagats för att ha tafsat på unga kvinnor lämnat sina tjänster.

Varken kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) eller oppositionsråden Ida Edström (S) och Maria Nyberg (V) visste att personalchef Jörgen Skoog hade en färdig utredning att presentera angående tjänstemannen. Jörgen Skog fick aldrig möjlighet att redovisa utredningen, vilket kan ha kostat oss Karlskogabor en onödig slant. ”Det kan det ha blivit, men vi hade inte fått någon information om att det fanns en utredning om händelsen, och ännu mindre att den var klar” sa Ida Edström och Maria Nyberg i förra veckan.

Karlskoga kommun sekretessbelade dokumenten kring tjänstemannens avsked och personalchefens uppsägning eftersom de inte ansåg att KT-Kuriren har rätt att ta del av dem eftersom det ”Det finns risk för trauma för individen”. Som om inte högt uppsatta chefer ska kunna ställas till svars för sina handlingar. Som om inte vi Karlskogabor har rätt att veta hur skattepengar används.

Reporter Helena Lundberg överklagade beslutet och vi fick rätt i Kammarrätten i Göteborg.

Och handlingarna vi får ut visar att personalchef Jörgen Skoog inte alls sagt upp sig själv. I själva verket har han skrivit ett avtal med den nu sparkade kommunchefen som ger honom 920 000 kronor under ett år. Kommunen ska dessutom betala sociala avgifter på den summan, så det blir i runda slängar 300 000 kronor till.

Inte heller detta vet Tony Ring något om. Han säger att ”Det har inte varit någon diskussion om en överenskommelse, jag har utgått hela tiden från att Skog sa upp sig. Deras uppgörelse var på delegation”, säger han till KT-Kuriren.

Ärligt talat kan jag inte tycka annat att de alla tre borde ha skaffat sig bättre information. Oavsett var det formella ansvaret ligger, oavsett vem som delegerat vad till vem, borde de ha sett till att hålla sig otroligt väl informerade i denna infekterade fråga.

Det är en sak att kalla till presskonferens och framstå som handlingskraftiga, i mina ögon gäller det även att ha kontroll på det som inte syns utåt.

Catarina Lindström