Susanne Sjöstedt: Varför är miljöpartister kassa på att opinionsbilda?

Ledare
PUBLICERAD:
Samtidigt som vi står i matbutiken en fredagseftermiddag och väljer en förpackning fläskytterfilé för slumppriset 49 kronor kilot till helgens grillning, ramlar fåglar ned döda från himlen i ett överhettat Indien.

Ändå åker det enda partiet som inte tappat fokus på att hantera den i särklass viktigaste utmaningen för mänskligheten – klimatkrisen – ur riksdagen i höst. I dag pekar nämligen absolut ingenting på att Miljöpartiet ska kunna vända opinionen. Ska vi vara helt ärliga verkar MP inte ens försöka vända opinionen. För då hade de ändrat politisk strategi.

När partiföreträdare i helgen samlades i Karlstad för valupptakt ryggdunkades det säkert över hur man fått toppbetyg när Naturskyddsföreningen och WWF rankar riksdagspartiernas miljö- och klimatpolitik. Kanske mös man lite självbelåtet åt att känna att man får bekräftat att man företräder ”rätt” politik. Att populistpartierna som lovar billig bensin är de som har fel och att väljarna som sviker helt enkelt inte fattar bättre.

Men att ha rätt politik spelar ingen roll om MP åker ur riksdagen i höst. Den utomparlamentariska makten att få igenom den politiken är begränsad om man inte har representation i beslutande församlingar.

Inget annat parti känner sig uppenbarligen speciellt hotat av risken förlora väljare på att föra en blygsam klimatpolitik. Jösses, inte ens hälften av partierna i riksdagen HAR ens en klimatpolitik och använder till och med det för att marknadsföra sig.

Åker Miljöpartiet ur riksdagen i höst har Magdalena Andersson ingen chans att regera vidare. Det kommer att få en avgörande påverkan på regeringspolitiken.

Så varför, ÅH VARFÖR, är miljöpartisterna så kassa på att opinionsbilda?

Ett jätteproblem är Stockholms kommun, där MP valt att bilda majoritet med högern och de senaste åren bland annat röstat för att sälja ut kommunala skolor till underpris till vinstdrivande skolkoncerner. Och när väljarna som röstat på MP och medierna efterlyser förklaringar kommer inget svar. Det är dealen MP i huvudstaden gjort med de blå: låta dem sabba skolan och avstå ifrån att kritisera det – och få betalt i cykelbanor.

Miljöpartiet i Stockholms kommun har varit ett röstlokomotiv i tidigare riksdagsval med ett väljarstöd långt över det nationella valresultatet. Var sjätte röst på partiet kom därifrån. Efter att ha slutit upp bakom högerpartierna är det svårt att se hur det skulle hålla i sig i årets val.

Miljöpartiet lämnade regeringssamarbetet bland annat för att få chansen att friare driva opinion i valrörelsen i för dem viktiga frågor – och då även kunna gå i opposition mot Socialdemokraterna.

Ska partiet ha en reell chans i september bör man fråga sig om samma beslut inte sedan länge varit motiverat i regioner och kommuner där man under mandatperioden ingått i ett högerstyre.

Sista striden är nu!

Susanne Sjöstedt