Hoppa till huvudinnehållet

Vem blir årets Letälvsmästare?

Publicerad:
Fisketävlingen Letälvsmästaren hålls, som andra år, första lördagen i juni. Här en bild från tidigare tävling, då Anders och Arvid Johansson var ett par av deltagarna. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Första lördagen i juni är speciell för alla fiskeintresserade som är bosatta i Degerfors. Då avgörs, i år liksom andra år, vem som är årets Letälvsmästare.

Degerfors Amatörfiskeklubbs tillika Vänsterpartiets ordförande i Degerfors, Roland Halvarsson, avslöjar ett par nyheter med fisketävlingen i år. De två föreningar han är ordförande för är två av arrangörerna liksom Finska föreningen och Degerforsbyggen AB. Nu har man också fått med Degerfors Energi AB som medarrangör, vilket är en av nyheterna i år.

Det i sin tur innebär att man kunnat höja vinstbeloppen till de som lyckas med största fångsten.

– De som vinner i barnklassen får 500 kronor istället för 300 kronor och dessutom delas priser ut till och med åttonde placeringen, vilket är fler än förut, säger Roland Halvarsson.

Placering 2-8 får 100 kronor vardera i barnklassen.

I klassen 13-100 år är förstapriset 1 000 kronor, varefter prissumman sjunker ned till den som placerar sig på plats 7.

Locka fisk

Deltagarna betalar ingen startavgift och det är fångst i vikt som räknas, inte hur många fiskar eller särskilda arter även om det sistnämnda kan vara avgörande sett till vikten.

Som tidigare är det endast metspö med toppknuten lina som är godkänt i tävlingen och som bete får man använda sig av såväl mask som maggot, deg, bröd och majs.

Det är däremot förbjudet med mäskning, det vill säga att locka och attrahera fisken genom att slänga i mäsk eller bete på en viss plats i förväg.

Deltagarantal

Tävlingen hålls på kommunens mark, på östra sidan är det från ingenjörsvillorna och norrut till i höjd med där MC-klubben Mash tidigare hade klubbstuga. På västra sidan älven är det från gång- och cykelbron och norrut, förbi Stora Valla, till i höjd med Zongatan.

I fjol deltog runt 60 personer i tävlingen.

– Trots att det då var pandemi kunde vi hålla tävlingen som vanligt, för den är ju utomhus och med avstånd, säger Halvarsson som tror det kommer ungefär lika många deltagare i år.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors AmatörfiskeklubbDegerfors energi ABDegerforsbyggenFinska föreningenFiskeFritid och livsstilLetälvsmästarenRoland HalvarssonVänsterpartiet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.