Hoppa till huvudinnehållet

Tre från Karlskoga och Degerfors begärs häktade efter påskupploppet

Publicerad:
Motdemonstranter har satt eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.
Motdemonstranter har satt eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, har fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen. Foto: Kicki Nilsson/TT

Tre män i 30-årsåldern begärs häktade efter upploppen i Örebro under långfredagen. En av männen har tidigare dömts till fängelse från grovt vapenbrott efter att ta tagits med ett dubbelpipigt avkapat hagelgevär.

De tre männen, två hemmahörande i Karlskoga och en i Degerfors, misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De greps i tisdags efter att ha varit anhållna i sin frånvaro sedan den 27 maj.

Alla tre är dömda sedan tidigare.

En av männen från Karlskoga har bland annat dömts för grovt vapenbrott och narkotikabrott till fängelse i två år och tre månader efter att ta tagits med ett dubbelpipigt avkapat hagelgevär. Mannen dömdes även i februari i år för ringa narkotikabrott.

Degerforsbon har tidigare dömts till två år och åtta månaders fängelse för bland annat människorov, olaga hot och övergrepp i rättssak. Han har även dömts för att ha hotat en polis till livet på en krog i Karlskoga. Enligt domen sa Degerforsbon att han skulle skjuta polisen och döda hans barn.

Den andra Karlskogabon har bland annat dömts efter att har stoppats i en bil där han haft två batonger, en yxa och en machete.

Häktningsförhandlingar mot de tre kommer hållas under fredagen den 3 juni.

Sammanlagt har elva personer frihetsberövats efter händelserna i Örebro, samtliga misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Oroligheter startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige bränt koraner.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDegerforsKarlskogaÖrebroRasmus Paludan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.