Hoppa till huvudinnehållet

SM på hemmaplan för Bofors två medaljhopp: ”Dom kan bli ruskigt bra”

Publicerad:
Georg Lönnberg som tvåa och Eddie Enbom som etta efter förra helgens deltävling i Ale. På bilden ses även Eddie ”in action”. Foto: PRIVAT

Bofors Trial Teams Eddie Enbom och Georg Lönnberg ligger etta respektive fyra i sin JSM-klass inför lördagens hemmatävling.

– Dom kan bli ruskigt bra så länge dom vill och orkar, säger Lars Ivar Westgaard, ordförande i klubben.

Bofors Trial Team arrangerar en SM-deltävling för första gången på tio år på lördag och klubben gör det med stark framtidstro.

– Vi mår riktigt, riktigt bra. Vi har en glädje i klubben, det är kul. Vi tränar ihop, hjälper varandra och stöttar varandra. Det är en styrka som är suveränt bra, säger Lars Ivar Westgaard, ordförande och ”still going strong” som förare vid 59 års ålder.

Föreningen har mellan 25 och 30 medlemmar. Dessa kommer dock i huvudsak att agera funktionärer på lördag.

– Vi har sagt att dom som kör hela SM-serien får starta på hemmatävlingen. Det är vi helt överens om allihop. Det krävs ju en hel del funktionärer för att genomföra ett sånt här stort arrangemang.

”Som kometer”

Endast två av 48 anmälda förare kommer från Bofors Trial Team, men dessa har å andra sidan visat framfötterna rejält hittills den här säsongen.

Georg Lönnberg, född 2006, ligger fyra i JSM-grön (B-klass) efter förra helgens andraplats i Ale.

Klubbkamraten Eddie Enbom, född 2007, toppar samma klass med tre raka deltävlingssegrar.

Nu har de chansen att stärka sina medaljchanser ytterligare i deltävling fyra av sex.

– Vi ska tro att det går bra. Det är ju två juniorer som har gått uppåt som kometer. Dom är fruktansvärt duktiga, säger ordförande Westgaard.

– Det är ju det roligaste... När ungdomarna kommer och klättrar förbi en. Ingen vet var det här kan sluta. Dom kan bli ruskigt bra så länge dom vill och orkar. Det är helt otroligt, det går nästan inte sätta ord på vilken resa dom har gjort.

Westgaard känner sig hedrad över frågan att åter få arrangera en SM-deltävling.

Deltävlingen avgörs på klubbens banor vid Trindtorp och erbjuder tre klasser: senior (fri kubik), junior (125 kubik) och ungdom (80 kubik).

– Vi har en rätt så spektakulär natur att köra i, lite av allting jämfört med andra ställen. Det är ju jäkligt kul, att få erbjuda det.

Så avgörs trial

Förarna ska inom en bestämd tid ta sig runt olika banavsnitt med hinder och trånga svängar utan att fota (sätta fötterna i marken) eller ramla.

Prickar som ger minuspoäng utdelas enligt följande:

Tidsprickar:

För missad starttid: 1 prick/min.

För sen ankomst i mål: 1 prick/min.

Fotning

en gång: 1 prick.

Två fotningar: 2 prickar.

Fotning fler än 2 gånger: 3 prickar

Övrigt

Okontrollerat stopp (till exempel fall): 5 prickar

Osportsligt uppträdande: 5 prickar

Missad sektion: 20 prickar

Endast det grövsta felet prickbelastas i varje delsektion. Förare med minst antal prickar vinner.

Källa: Wikipedia

Artikeltaggar

Bofors trial teamEddie EnbomGeorg LönnbergMotorsport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.