Hoppa till huvudinnehållet

Kulinarisk resa från Jannelund till Mellanöstern

Publicerad:
Soheilas kök öppnar i Degerfors och fyra kvinnor ska jobba där till en början, varefter det kan bli fler. Från vänster: Roqia Zafari, Merna Ayoab, Najwa Qasem och Majeda Dali. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Snart kan man besöka många länder, i synnerhet i Mellanöstern, fast lokalt i Degerfors. Åtminstone gastronomiskt.

För att visa att de också är en del av Sverige väljer invandrarkvinnorna att öppna restaurangen på Sveriges nationaldag. Nytillskottet bland matställen i Degerfors kommer nämligen drivas av invandrarkvinnor som genom Föreningen Khatoon fått en chans till egen försörjning och att därmed bli självständiga.

– Målet med vår förening är att bryta isolering. Vi vill ge kvinnorna arbete och hjälper till att skaffa arbetsmöjligheter.Tack vare arbete känner de sig friare, de har egen försörjning. Arbete ger makt och det är viktigt att ta vara på resurserna. Vi såg att här fanns duktiga kockar, kvinnorna kan laga mat. Då tänkte vi, att vi startar en restaurang, säger Soheila Fors, grundare av Khatoon som på kurdiska betyder självständig.

– Jag är så lycklig att kvinnorna fått den här möjligheten och arbete, säger hon och berättar att man plockat ut några som ska jobba där, men att man troligen kommer behöva fler framöver.

Eva Knutsson, coach från Örebro, samtalar med Najwa Qasem som skalar potatis.
Eva Knutsson, coach från Örebro, samtalar med Najwa Qasem som skalar potatis. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Bland de vi träffar finns bland andra Majeda Dali, som berättar att hon hade restaurang i sitt hemland, närmare bestämt i Betlehem.

Hon liksom de andra kvinnorna i köket Merna Ayoab och Najwa Qasem från Libanon och Roqia Zafari från Afghanistan är i full gång med förberedelser inför premiären, med tillagning av sånt som kan förberedas eller frysas in.

Det doftar härligt i köket av lök och färska kryddor och det man då vi besöker har på gång är bland annat bolani, ett afghanskt fyllt tunnbröd, och vegetarisk dolma, tomat- och risfyllda vinblad.

Restaurangkurs

På tehuset, som drivs av Khatoon, har kvinnorna gått restaurangkurs en dag i veckan under ett antal månader, kring allt från vad köksmaskiner heter och fungerar till hygien.

– En svensk tjej som är jätteduktig och som jobbat i restaurangbranschen, haft egen restaurang, hjälper oss nu i starten, säger Soheila Fors.

I Soheilas kök  finns bland andra Roqia Zafari, Merna Ayoab och Majeda Dali.
I Soheilas kök finns bland andra Roqia Zafari, Merna Ayoab och Majeda Dali. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Restaurangen som ska ha namnet ”Soheilas kök” på inrådan från många, då namnet känns igen av många, öppnas där Steakhouse tidigare fanns, på Jannelundsvägen mitt emot kyrkan.

Man hyr lokalen med inredning och då där stått tomt väldigt länge berättar Soheila att man städat och renoverat i nästan en månad.

– Kvinnorna har hela tiden varit med och hjälpt till och sagt ”vår restaurang ska vara bäst”, säger Soheila.

Fester

Där finns plats för 50 matgäster men man har också sneglat på att hyra en lokal i närheten för att där kunna hålla fester som bröllop och annat i framtiden. Man har nämligen redan nu fått en del förfrågningar kring sådana arrangemang.

– Vi har många gånger hyrt ut tehuset till såna fester, men det är lite trångt, säger Soheila.

Majeda Dali, Roqia  Zafari, Merna Ayoab och Najwa Qasem fixar i ordning borden i restaurangen på Jannelundsvägen.
Majeda Dali, Roqia Zafari, Merna Ayoab och Najwa Qasem fixar i ordning borden i restaurangen på Jannelundsvägen. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Fast till en början ska där vara lunchrestaurang och endast på vardagar.

Eva Knutsson, i grunden hemkunskapslärare men som också varit verksam på restauranggymnasium och drivit egen restaurang, nu senast i Svampen i Örebro, är den coach Soheila nämner som finns med till en början.

I köket går hon bland annat igenom avfallssorteringen med kvinnorna, hur persiljestjälkar och annat kan gå till kompost och så vidare.

Många rätter

Knutsson visar menyn som inte är helt spikad, men där man ser att rätterna är hämtade från olika håll och framförallt från Mellanöstern. Här finns rätter som dolma, kafta, tabbouleh, fatteh hummus, kibbeh likaväl som Soheilas kurdiska lammgryta och iransk kycklinggryta.

Det doftar gott av salladslök och färska kryddor i köket, där förberedelserna är i full gång.
Det doftar gott av salladslök och färska kryddor i köket, där förberedelserna är i full gång. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi kommer servera en soppa, en vegetarisk rätt och två kötträtter per dag, berättar Eva Knutsson.

– Vi kommer också servera arabiskt kaffe och bakverk som kvinnorna är duktiga på. Även matlådor kommer vi sälja och har också haft kontakt med en del butiker, persiska och arabiska, om de är intresserade av att köpa matlådor av oss, säger Soheila Fors.

Kvinnorna i köket pratar om och visar bilder på mängder av vackra bakverk, som vackert mönstrade mannagrynskakor och knafeh samt bjuder även fram ett och annat smakprov, som dadelkakor.

Soheila Fors, grundare av föreningen Khatoon.
Soheila Fors, grundare av föreningen Khatoon. Foto: Gunnar Walldén

På öppningsdagen har den politiska kommunledningen bjudits in och i samband med det kommer Soheila berätta om restaurangen, varefter allmänheten är välkomna. Den dagen serveras en tallrik med olika smakprov på rätter från menyn.

Tehuset i Karlskoga är inte det enda som vill ha en restaurang, det har även föreslagits hos tehusen som finns på en rad andra orter.

– Men här i Degerfors öppnas vår första restaurang och vem vet, kanske det blir en kedja så småningom, säger Soheila.

Här på Jannelundsvägen  öppnas Soheilas kök. Med som konsult in starten är Eva Knutsson från Örebro.
Här på Jannelundsvägen öppnas Soheilas kök. Med som konsult in starten är Eva Knutsson från Örebro. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

DegerforsFöreningen KhatoonIntegrationJannelundsvägenKrogarMellanösternNationaldagenNyheterSoheila ForsTehuset

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.