Hoppa till huvudinnehållet

Gott betyg till företagsklimatet i Karlskoga

Publicerad:
Svenskt Näringsliv och regionchefen Karl Hulterström presenterar resultatet av den stora enkätundersökningen om företagsklimatet i Sverige. Pressbild. Foto: Ulf Börjesson / Ernst Henry Photography AB

De två senaste åren har Karlskoga kommun klättrat på rankingen av länets företagsklimat – och trenden ser ut att fortsätta. Degerfors ligger också bra till, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv.

Det är runt 1 2000 företagare i Örebro län som har svarat på den omfattande enkäten om företagsklimat som genomförs av Svenskt Näringsliv varje år.

Enkäten fokuserar på hur företagare upplever läget och vad som kan förbättras i respektive kommun. Företagen är verksamma i ett flertal branscher, från industri, transport och handel till utbildning och besöksnäring. Majoriteten av företagen som svarat har 1-25 anställda personer.

Lekeberg får sammanlagt högst betyg i länet, vilket är ett trendbrott enligt Karl Hulterström, regionchef Örebro.

Tony Ring (M) kan glädjas åt positiv utveckling av näringslivet i Karlskoga.
Tony Ring (M) kan glädjas åt positiv utveckling av näringslivet i Karlskoga. Foto: Per Lindgren

I Karlskoga noteras en fortsatt positiv utveckling. Kommunen har klättrat 144 placeringar på två år, medan genomsnittet i Sverige har planat ut. Företagens helhetsbetyg till Karlskoga kommun har ökat och synen på kommunpolitikernas attityder till företagande är mer positiv.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) menar att kommunens satsningar speglar av sig i undersökningen.

– Det är fantastiskt roligt att se att våra företagare mår bra och är nöjda med oss som kommun. Att vi ger rätt förutsättningar för de som verkar i Karlskoga är grunden till ett välmående näringsliv och en växande och attraktiv stad, säger Tony Ring i ett pressmeddelande.

I Degerfors kommun har det skett en del små förändringar jämfört med förra årets undersökning. Helhetsbetyget från företagarna har sjunkit sedan 2017 medan de upplever en svag förbättring av allmänhetens attityd till företagare, liksom skolans kontakt med det lokala näringslivet.

– Det som sticker ut är att färre företagare upplever att de påverkas negativt av brottslighet. Det är förstås ett fortsatt problem för de som påverkas men jämfört med många andra kommuner ligger Degerfors bra till, säger Karl Hulterström i ett pressmeddelande.

Sett till hela regionen önskar många av företagarna mer dialog med kommunens företagare och bättre förståelse för vardagen som företagare. Högt upp på önskelistan finns också förebyggande åtgärder mot brottslighet och otrygghet.

Fotnot: Svaren i enkäten är en stor del av rankingen som presenteras i slutet av september. Fullständig statistik finns här.

Fakta

Enkäten

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner.

Källa: Företagsklimat.se

Artikeltaggar

Degerfors kommunDegerfors kommun (org)FöretagandeFöretagsklimatKarlskoga kommunKarlskoga kommun (org)NäringslivÖrebro länSvenskt NäringslivTony Ring

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.