Hoppa till huvudinnehållet

Alfred Nobels herrgård slår upp portarna med en rivstart

Publicerad:
En grupp med flyktingar från Ukraina besökte herrgården och de tyckte det var både roligt och intressant. Foto: Anders Persson

– När vi var små lekte vi att vi uppfann saker och fick Nobelpriset och nu är vi här där allt startade, säger Oksana Pavliuchenko från Ukraina.

Solen skiner och små grupper av folk går runt på området och tittar.

Anneli Lyckeborn är verksamhetschef på Alfred Nobels herrgård.

– Det är roligt att det är på gång och vilken start vi haft. Vi har många turistbussar besökt oss. En dag kom det tre bussar. Stallet är uthyrt varenda helg från juni till sista augusti med giftermål.

Hon kan även se en ökning av spontanbesökare.

– Sedan bron kom dit så kommer det fler från Karlskoga och någon sade att man åkte hit för att det blev lite närmare, säger Anneli Lyckeborn.

Träffa Alfred

Dagens första guidade tur på herrgården startar snart. Mayvy Weckström och hennes man Harry har bjudit hit bekanta, Tommy Bender och Britt-Louise Nord från Uppsala.

Mayvy Weckström, Harry Weckström, Tommy Bender och Britt-Louise Nord lyssnade på när Alfred Nobel berättade om sitt liv.
Mayvy Weckström, Harry Weckström, Tommy Bender och Britt-Louise Nord lyssnade på när Alfred Nobel berättade om sitt liv. Foto: Anders Persson

– Vi är egentligen nyinflyttade till Karlskoga, fast jag är född här. Vi var på en guidad tur förra året och det var så intressant. Så då bjöd vi in våra vänner för att de ska få se, säger Mayvy Weckström.

– Det ska bli intressant att höra. Man har hört mycket om Nobelpriset och Alfred Nobel men aldrig varit här, säger Tommy Bender.

Ut ur herrgården kommer Linnea Wahström och tar emot.

– Vi ska gå en trappa upp där den guidade turen börjar. Väl på övervåningen hälsar hon dem välkomna till Alfred Nobles sista hem och hon blir avbruten av Alfred själv, spelad av Per Jacobsson, som fortsätter berättelsen om sitt liv, herrgården och Nobelpriset.

Kateryna Pavliuchenko och Diana Fedorenko, står utklädda med hög hatt och rock.
Kateryna Pavliuchenko och Diana Fedorenko, står utklädda med hög hatt och rock. Foto: Anders Persson

I Nobels laboratorium står en grupp från Ukraina. Två barn, Kateryna Pavliuchenko och Diana Fedorenko, står utklädda med hög hatt och rock. Samma kläder Alfred Nobel har på en av bilderna. Kläder finns för fotografering för de som vill klä ut sig.

– Alfred Nobel är stor i Ukraina. När vi var små brukade vi leka att vi uppfann saker och fick Nobelpriset och nu är vi här där allt startade. Det är intressant att gå runt och titta, säger Oksana Pavliuchenko.

Även Bofors industrimuseum har guidade turer på helgerna under sommaren. Dagen guide, Lars-Göran Stoor, har haft flera under dagen som besökt museet.

Anneli Lyckeborn berättar att det var en mycket bra start för herrgården.
Anneli Lyckeborn berättar att det var en mycket bra start för herrgården. Foto: Anders Persson
Ut ur herrgården kommer Linnea Wahström, guide på herrgården, och tar emot.
Ut ur herrgården kommer Linnea Wahström, guide på herrgården, och tar emot. Foto: Anders Persson

Artikeltaggar

Alfred Nobels herrgårdAnneli LyckebornBjörkbornKarlskogaTurism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.