Leif Helge: Misstänkt smygreligiös?

Familj
PUBLICERAD:
Taxichauffören släpper av mig på adressen Rocas Rojas i San Agustin, Calle las Pitas 6.

Det är palmsöndag och sista dagen på min semestervecka när jag bestämmer mig för att besöka Svenska kyrkan på Gran Canaria för en intervju med Kjell Johansson som gör utlandstjänst där. Kjell är välbekant för många här i Karlskoga då han jobbade som kyrkomusiker hos oss under tio år fram till 2008. Kjell är visserligen församlingens körledare och organist men i utlandstjänst hjälps alla anställda åt med de flesta arbetsuppgifter. Det kan vara kökstjänst eller vaktmästaruppgifter och det måste vara så för att verksamheten överhuvudtaget ska fungera, samtidigt stärker det teamkänslan.

Uppdraget för Svenska kyrkan i San Agustin är generellt detsamma som för en församling hemma i Sverige, samtidigt är församlingen där en mer naturlig mötesplats där man träffar andra svensktalande till såväl vardag som till fest. Till församlingen i Gran Canaria återvänder ofta ”långliggarna” med gåvor, specifika matvaror och annat som inte går att få tag på i Spanien. Detta för att få möjlighet att på ett traditionsenligt sätt fira svenska högtider i gemenskap. Det finns även en stor uppslutning av volontärer som rycker in där det behövs i stort och smått. Kyrkans Café bidrar starkt till att tröskeln in i församlingen blir lägre än i Sverige. Det blir en bekant och fast punkt i tillvaron i avsaknad av det vanliga trygghetsnätet. Situationer uppstår trots allt, och både turister och permanent boende behöver stöd i olika sammanhang, här nere blir det kanske något mer påtagligt att man då vänder sig till kyrkan.

Om jag jämför med här hemma i Sverige så kan jag snarare få känslan av att det ibland upplevs som något obekvämt att bli sedd i kyrkans lokaler, som att det då kräver en förklaring om att man inte springer omkring och är smygreligiös på något sätt. Den känslan existerar inte i utlandskyrkans fik. Tvärtom, hit kommer man obekymrat och hänger en stund, lyssnar på musik, fikar, läser och snackar lite. Det händer till och med att man deltar i gudstjänster, i ganska stor utsträckning faktiskt. Å andra sidan kan det förklaras med att vi ofta gör saker utomlands som vi inte gör hemma där folk känner igen en.

Så om du nu vill och “törs” så finns mitt reportage med Kjell att läsa tillsammans med hela programmet för sommarens alla gratiskonserter och annat läsbart i “Karlskoga församlingstidning” i en kyrkolokal nära dig.

Leif Helge